Преглед на икономическата тема в пресата

„Заемите над 5000 лв. вече ще се обявяват пред данъчните“, информира от първата си страница „Сега“
Всеки получен или предоставен от физическо лице заем над 5000 лв. задължително ще трябва да се декларира пред данъчните. Това реши вчера кабинетът, който одобри промените в данъчните закони за 2010 г.В годишната данъчна декларация ще се вписват и всички по-малки заеми, ако общият им размер надхвърля 5000 лв. Това означава, че дори лицето да има 3 заема по 2000 лв., то трябва да ги обяви. На деклариране подлежат и непогасените към края на годината остатъци от заеми, които гражданинът е получил или предоставил както през предходната, така и през минали години. Няма да се вписват само кредитите, изтеглени от банки или други кредитни институции.

„Рекордни заплати въпреки кризата“, съобщава на първата си страница „Дневник“
Най-големите финансови компании в САЩ ще раздадат рекордни възнаграждения на служителите си през тази година. Това показва проучване на в. „Уолстрийт джърнъл“, като сумата се оценява на 140 млрд. долара. Това би било в пълен контраст с един от най-наболелите напоследък проблеми – нуждата да се контролират прекомерно големите възнаграждения на банкери и брокери, особено на тези в компаниите, които получиха държавни помощи и в крайна сметка се оказаха сред катализаторите на финансоватабанкери и брокери, особено на тези в компаниите, които получиха държавни помощи и в крайна сметка се оказаха сред катализаторите на финансовата криза. Именно жаждата за повече пари ги стимулира да взимат рискови решения на финансовите пазари.

„Проверяват финансите на 300 фирми с държавно участие“, съобщава от първата си страница „Класа“
Финансовото състояние и управлението на над 300 търговски дружества, в които държавата държи мажоритарен дял, ще бъдат проверени в рамките на 10 дни. Това е разпоредил министър-председателят Бойко Борисов вчера на всички министри от кабинета. Голяма част от тези компании нямат вече пари заради неправилно планиране на разходите и неразумно харчене от началото на година, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Подадената информация ще бъде обобщена от финансовото министерство. При установени нарушения ще се търси отговорност от изпълнителните директори и бордовете, включително и съдебна.По решение на правителството близо 64 млн. лв. допълнително ще постъпят в националния бюджет от шест търговски дружества, в които държавата има преобладаващо участие. Останалите акционери в тези компании ще получат около 7 млн. лв. от дивиденти.

„Текущата сметка е на плюс за втори пореден месец“, съобщава „Дневник“
Втори пореден месец България излиза на излишък по текущата си сметка, включваща плащанията на страната във външната търговия със стоки и услуги. Това става ясно от данните на БНБ, публикувани в сряда.Салдото по текущата сметка на страната за август е на плюс с 284.3 млн. евро. За сравнение – през август миналата година беше регистриран дефицит от 211.5 млн. евро. През юли тази година салдото отново беше положително – 102 млн. евро.Заслугата за положителната стойност на текущата сметка през август са намалелият търговски дефицит през месеца (с 305.1 млн. евро) и притокът на валута по линия на туризма, измерено през статия „Услуги“ (нараства с 64 млн. евро). Свитият със 142.2 млн. евро през август дефицит по сметката за доходите (изчислява притока и отлива на доходи от заплати и инвестиции във и извън страната) също работи за излизане от дефицита по текущата сметка.

„Треска за злато от Перник до Кърджали“, информира „Стандарт
Треска за злато като в Клондайк е на път да се разгори у нас. Няколко фабрики търсят спасение от кризата в добив на жълтия метал. Само преди дни две предприятия – „Челопеч Майнинг“ и „Горубсо“ – Кърджали, получиха разрешение от Министерството на околната среда и водите да извличат рудата с цианиди. Производство на благородния метал се предвижда да започне още от рудника на Ада тепе край Крумовград (концесията е на „Дънди Прешъс Металс“, които държат и мината в Челопеч). „Трейс рисорсиз“ ЕООД пък взе разрешение за търсене на злато за 3 г. в полето между Перник,Брезник и столичния квартал Божурище. Сондажите на фирмата са показали от 1,15 до 1,4 грама на тон злато от трите стари находища в областта и от 4,0 до 4,8 грама за тон от пет нови проби. Тези дни се разбра, че в битката за добиване на злато с цианиди се включва и пловдивският гигант КЦМ. В община Куклен, на чиято територия се намира заводът, вече е представен за обсъждане доклад за оценка на влиянието върху околната среда на проект за малка инсталация. В КЦМ вече са закупили съответните машини и ноу-хау, а техноложка от фирмата е била на специализация в Австралия във връзка с новото производство.
„Чуждите инвестиции паднаха двойно“, информира „Сега“
Преките чуждестранни инвестиции в България са паднали двойно през първите осем месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на м. г. Вложенията от януари до август 2008 г. са били в размер на 4.61 млрд. евро, докато тази година те са паднали до 1.95 млрд. евро, съобщи вчера Българската народна банка.Преките инвестиции покриват 89% от дефицита по текущата сметка за периода при 91% покритие за януари – август 2008 г., сочат още данните.За първите осем месеца минусът по текущата сметка възлиза на 2.2 млрд. евро, което е 6.6% от БВП, докато през същия период на м. г. дисбалансът беше много по-голям – 5.1 млрд. евро дефицит, което представляваше близо 15% от БВП. На месечна база за втори път тази година през август България излиза на излишък по текущата си сметка и той е в размер на 284 млн. евро.

„Липсата на пазари – проблем №1 пред бизнеса“, обобщава „Монитор“ последното проучване на НЦИОМ
Най-сериозният проблем пред бизнеса в момента е липсата на достатъчно пазари, където да реализира продукцията си независимо дали става въпрос за стоки или услуги. Това сочат данните от последното проучване на НЦИОМ за оценките на бизнес климата в страната в условия на икономическа криза. Изследването е проведено сред участниците в Международния технически панаир – Пловдив, като са анкетирани 430 представители на български и чуждестранни фирми.Бизнесът одобрява повечето от предложенията на правителството на Бойко Борисов за подобряване на икономическата ситуация в страната. Най-голяма подкрепа от 87% среща идеята за съкращаване на срока за възстановяване на ДДС, категорични са от НЦИОМ. Ограничаването на възможността на банките едностранно да променят условията по предоставените от тях кредити се одобрява от 82%. Осъществяването на връзка между информационните системи на НАП и митниците пък се подкрепя от 79%, а 77% от бизнеса е положително настроен към намерението на управляващите за намаляване на осигуровките с 5% до 2013 г. Три четвърти от анкетираните подкрепят предприетата ревизия на всички сделки, сключени през последната година от кабинета на тройната коалиция.
„Всеки трети българин има да връща кредит, а няма работа“, обобщава „Сега“ проучване на социолози и икономисти от БАН
По-бедните българи масово са затънали в задължения, а безработицата и ниските доходи заедно с високите лихви поставят под въпрос финансовото оцеляване на стотици хиляди семейства. Това показва изследването на двата института на БАН за борчовете на населението (без фирмите).35% от взелите кредити днес са безработни, обяви вчера социоложката от БАН Емилия Ченгелова. Тя припомни, че преди дни БНБ предупреди, че делът на необслужваните заеми тепърва ще расте. Управителят на БНБ Иван Искров направи показателна прогноза – той очаква до края на годината лошите кредити да набъбнат до 16.5% от общите задължения към банковата система. Ние смятаме, че към Коледа процентът ще е дори по-висок – 19-20%, поясни Ченгелова.Изследването на БАН разкрива, че 2.9% от клиентите на банките в момента вече не са в състояние да погасяват заемите си, а 16% са на ръба. Ето защо авторите дават песимистичната си прогноза за края на годината. 35% от участниците в нашата анкета се оказват едновременно с кредити и без работа – как ще си връщат задълженията, като са останали без заплата, риторично питат социолозите. Само 44% от населението не се затруднява да си погасява задълженията.
Банките сами си режат клона, смятат учените от БАН. Дават с лекота пари на хора, които очевидно са на ръба на платежоспособността, а после не могат да си събират вземанията и лошите кредити главоломно растат. Дълговете на домакинствата към банките са пораснали от 7.884 млрд лв. през юни 2006 на 18.4 млрд. лева през юни 2009 г.В ситуация на неплатежоспособност са 2,9% от кредитните длъжници, показва проучването. Най-тревожно е, че този процент е много висок сред по-необразованите българи – 12.8%. Това са хора с основно и по-ниско образование, които най-трудно могат да си докарат внезапно добри доходи или да представят сериозно обезпечение по задължението си.

изготвил прегледа:
Венелин Йорданов – ИП ПОПУЛЯРНА КАСА 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *