Преглед на икономическата тема в пресата

Докладът до президента скара икономистите–пише Пари

Четвъртият годишен икономически доклад до президента Георги Първанов, който тази година мина под знака на кризата, успя да изправи на нокти икономическите експерти в държавата. В рамките на шест глави и 140 страници, екип от 18 експерти от УНСС, СУ Кл. Охридски, БНБ и БАН са разписали оценката си за настоящото икономическото състояние на България и препоръките си какво трябва да се прави оттук нататък.
Още преди официалното представяне на доклада финансистите надигнаха глас срещу идеята за премахване на плоския данък и връщането на подоходното облагане. Категорично против нея се обяви и един от авторите на доклада – Стоян Александров. Срещу идеята застана дори самият финансов министър Симеон Дянков, както и икономистите Георги Ангелов и Лъчезар Богданов. От другата страна на барикадата пък бе друг член на авторския колектив – проф. Гарабед Минасян, който, макар и да не е участвал в списването на главата за фискалните реформи, смята, че плосък данък не е нужен, но ако се правят промени, те трябва да са прозрачни и аргументирани. Критиката към експертите от БАН нарасна лавинообразно, като част от неформалните коментари дори ескалираха до остри нападки срещу професионалните качества на хората, които работят там.

България е свободна икономически– е друго водещо заглавие в ПАРИ

България се нарежда по средата на класация за икономическа свобода на канадския институт Фрейзър.
Страната ни заема 76-а позиция от общо 141 страни, участвали в проучването с резултат 6.741 пункта от максимални 10. Това е с 0.07 пункта над постижението ни за миналата година.
Резултатът на страната ни е над средния, постигнат от участниците в класацията. Непосредствено преди България се нареждат Полша, Румъния и Барбадос, докато зад гърба си оставяме страни като Египет, Сърбия и Турция.

Пари: Икономиката се възстановява през 2010 г.
Най-вероятният сценарий за развитието на българската икономика оттук нататък е т. нар. реалистичен вариант, при който дъното на рецесията ще бъде достигнато през второто-третото тримесечие на 2009 г., а от второто тримесечие на 2010 г. може да започне бавно възстановяване, смятат икономическите експерти, изготвили доклада за президента. Зад тази теза застават и повечето национални и Експертите коментират, че това ще доведе и до някои основни промени в икономическата среда. Прогнозата им е за свиване на всички компоненти на търсенето, като най-силно то ще бъде при вътрешните и външните инвестиции – над 50% на годишна база през 2009 г. и първата половина на 2010 г. Най-значителни спадове са отчетени през ноември 2008 г., както и февруари и април 2009 г.международни анализатори.

Проектираме инфраструктурни обекти за 1.3 млрд. Ев ро– пише Класа
Важни инфраструктурни обекти за 1.3 млрд. евро ще проектира правителството през следващите няколко години. Целта е до началото на следващия финансов период 2014 г.- 2020 г. страната ни да има готови проекти, с които да кандидатства за финансиране по оперативните програми.
В програмата за проектиране е включен лот 6 на автомагистрала Тракия (Черно море). Целта е с готовия проект да се кандидатства за финансиране по ОП Транспорт. Другите обекти, по които ще се работи, са автомагистралите София – Калотина (70 км), София – Гюешево (85 км), тунелът под Шипка (3.2 км). Лот 3 от магистрала Струма, който беше оставен за изграждане след 2014 г., също е в този списък, а срокът за проектирането му е 2010 г.-2011 г.
Мониторинг върху банките с високи лихви- е друго водещо заглавие в Класа

Да се въведе непрекъснат мониторинг върху банките с високи лихвени равнища у нас и върху тези, чиито майки имат проблеми. Това е едно от предложенията в традиционния годишен доклад за икономиката на България, изготвен от икономическия екип съветници на президента Георги Първанов.

АЕЦ Белене ще струва около 10 млрд. евро– пише ДНЕВНИК
Проектът АЕЦ Белене ще струва около 10 млрд. Евро.
Вариантите, които имаме от финансовите консултанти и от заинтересовани страни по проекта за АЕЦ Белене, сочат, че има 4 млрд. евро базова цена на договора за строителство на реакторите. Към него има около 2 млрд. възможна ескалация на цената в зависимост от статистически индекси за инфлация за различни страни. 1.3 млрд. за разходи на собственика, които включват разходи по инфраструктурата на мястото, за изграждане на мрежата и за присъединяване към електроенергийната система и възнаграждението на архитекта и инженера. Към това има и около 2 млрд. цена на финансирането по време на строителството, обясни той.

Дневник: Нови десет балона заплашват световната икономика-
Световните пазари стават свидетели на надуването на нови 10 балона, като всеки от тях може да представлява реална заплаха за глобалното икономическо възстановяване, смята анализаторът Лорънс Делевайн, пишещ за блога Бизнес инсайдър. Само година след срива на финансовия сектор в САЩ очакванията на експерта се припокриват с изказване от изминалата седмица на Алън Грийнспан.

Индекс ще мери сивата икономика – пише Дневник
Индекс за нивото на сивата икономика е един от проектите, които ще се финансират от оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Днес е подписан договорът между асоциацията и Агенцията по заетостта по оперативната програма, като срокът за неговото изпълнение е до края на 2013 г., а стойността му е 8.9 млн. лв.

Бум на неплатени осигуровки – пише Стандарт
Бум на фирмите, които са спрели да плащат осигуровките от началото на година до сега, регистрираха данъчните в Хасково. Спрямо ставката от януари до август, на миналата година, през същия период на тази засечените нарушения са с 360 повече.
Близо 1/3 от проверените работодатели в областта са спестили вноските по перата за здравно и социално осигуряване, показва инспекцията.

Фонд защитава инвестицията – е друго водещо заглавие в Стандарт

Нов фонд на Райфайзен в евро защитава инвестицията и дава възможност за реализиране на капиталова печалба. Проспектът е потвърден от Комисията за финансов надзор.
Минималният размер на вложението е 5 хил. евро. Средствата на инвеститорите се защитават, като набраната сума генерира основно лихвен доход, докато капиталовата печалба се реализира, в резултат на инвестирането на натрупаната лихва в деривати, дялове и др. Препоръчителният инвестиционен хоризонт на вложителите в този фонд е минимум 90-100 дни.

Изготвил прегледа:
Венелин ЙОРДАНОВ – ИП „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *