Преглед на печата

Вестник „24 часа“ съобщава за поредното нарушение при осигуряване на обществени поръчки, след като кмет изплатил на сина си огромна сума за работа, която дори не е свършена:

„Кметът на Хасково Георги Иванов е изплатил 86 284 лв. за ремонт, който не е извършен от фирмата на сина му Станислав Георгиев Иванов.

Нарушението е установила Агенцията за държавна финансова инспекция в доклад, с чието копие „24 часа“ разполага. То беше поискано по закона за достъп до обществена информация. Докладът е предаден на прокуратурата.

Сумата е по договор за ремонт на почивна станция „Смокините“. Фирмата изпълнител е „Алфа С“ на младия Иванов. Инвеститорският контрол върху „Алфа С“, назначен от кмета, заверявал протоколите за строителни работи, без да се интересува от тяхното изпълнение.

„Няма такова нещо. Има си ревизионен акт, който ще ви покажа след празниците.

Освен това не знам защо строителното министерство взима отношение, след като в последните 4 г. не е дало и лев на община Хасково“, каза кметът Георги Иванов снощи.

Финансовите инспектори се натъкват и на сериозни нарушения при разпоредителни сделки с общинска собственост от кмета Георги Иванов.

През 2002 г. общината прави търг за предоставяне право на строеж на общински парцел. Съществуващата 1-етажна сграда трябвало да се дострои с още един етаж в срок 5 г.

Година преди изтичането му в общината постъпва молба от фирма „Бета П“, представлявана от Павел Георгиев Иванов. Тук отново има съвпадение на имената. Павел също е син на хасковския кмет.

В молбата се твърди, че дружеството е купило правото на строеж от спечелилата търга фирма и предлага одобрен архитектурен проект за бъдещия строеж. Въз основа на това „Бета П“ предлага споразумение между фирмата и общината за уточняване на собствеността върху бъдещата сграда. Според инспекторите към датата на молбата няма такъв проект, нито нотариален акт за собственост. Въпреки това само за 3 дни кметът подписва споразумението с „Бета П“. Одобрено е изменението на плана за застрояване и площта се увеличава с 1271 кв. м.

Определянето на цената за плащане на предоставената нова площ станало не по пазарна оценка, както гласят разпоредбите на закона за общинската собственост, а по цена, определена от общинския съвет през 2005 г., или по 32 лв./кв. м.

По аналогичен начин било процедирано и с друг общински имот – пак в полза на „Бета П“. Този път са предоставени допълнително 638 кв. м за застрояване и кметът издава заповед за залащане на допълнително предоставената площ на цени, отново по-ниски от пазарните.

Редица нарушения са установени и във връзка с проверка на процедури за възлагане на обществени поръчки.“

Вестник „Труд“ информира за повишаване на цената на застраховка „Гражданска отговорност“. Това е водещата тема на всекидневника:

„Над 200 лв. ще струва догодина задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за кола с двигател до 1800 куб. см. Това прогнозираха пред “Труд” шефове на няколко застрахователни компании. За сравнение такава полица струваше около 150 лв. за 2009 г. Поскъпването е заради драстичното вдигане на лимита за отговорност от 1 януари 2010 г. За едно увредено лице той става 1 млн. лв., а за повече – 5 млн. лв.

Въпреки че пазарът е свит и финансовата криза е в разгара си, “Гражданска отговорност” няма да поевтинява, а ще поскъпва, предупреждават застрахователи. Всяко дружество решава кога и с колко ще вдигне тарифите, но браншът е единодушен, че цените ще вървят нагоре, заяви пред “Труд” шефът на “Алианц България” Пламен Ялъмов.

Причината е, че от 1 януари 2010 г. покритието по полицата се вдига драстично.

Досега лимитът на отговорност за едно увредено лице беше 700 хил. лв. и 1 млн. лв. за повече от един пострадал. Сега става съответно 1 млн. лв. и 5 млн. лв. Това означава, че всички дружества ще трябва да повишат значително цените на застраховките, които предлагат, коментира Ялъмов. Иначе няма да могат да покриват настъпилите щети.

Застраховката и в момента е губеща, твърди шефът на ЗАД “Армеец” Румен Георгиев. Това може да се види от резултатите на бранша за първото шестмесечие на годината. От 16 компании, които имат право да продават “Гражданска отговорност”, 13 са на червено.

При тези резултати може да очакваме дори драстично вдигане на цените, а не плавно, както беше досега, смята Румен Георгиев. Той припомни, че процесът на коригиране на тарифите върви още от началото на годината. Актуализация се прави на всеки два месеца. За този период средната премия в “Армеец” например се е увеличила от 140 на 190 лв. Сега ще има ново покачване и ако ситуацията продължи да се влоtава, то ще е значително, каза Румен Георгиев.

6-7% поскъпване подготвят и в “Алианц България”. В момента цената за най-ниския клас автомобили е 168 лв. Разбира се, има вариации в зависимост от региона, кубатурата на возилото и възрастта на водача.

В “Бул инс” вдигнахме тарифите още в началото на годината и сега средната цена е 190 лв., каза изп. директор на дружеството Стефан Проданов. Тогава всички ни казваха, че излизаме от пазара, но се оказа, че сме постъпили правилно и сега няма да правим резки движения нагоре или надолу, обяснява той. “Бул инс” е от малкото компании, които са на печалба от тази застраховка, допълни шефът на компанията.

Според него се предвижда само едно планирано повишение през октомври – с около 10%. Някои компании обаче можело да отидат на по-големи промени в цените. “Да събираш по 100-120 лв. премия за “Гражданска отговорност” е абсолютно безумие. Не знам защо секторът толкова се забави и не реагира адекватно”, каза Проданов.

По данни на КФН средната премия за 2008 г. е била приблизително 140 лв., докато за шестте месеца на т.г. е 155 лв. на годишна база. Тенденцията за нарастване е очевидна, защото само през юни тя се е увеличила на 171 лв.“

Вестник „Стандарт“ води с темата за рязкото увеличаване на безработицата в България:

„10 хиляди българи са останали на улицата през август. Тревожната статистика е на Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните в бюрата по труда достигна 300 хиляди. Безработните са с процент повече в сравнение с юли. 16 на сто от уволнените са работили в търговията, 7 на сто в строителството.

Голям процент съкратени има в преработващия сектор. Парадоксалното е, че в тези браншове са обявени най-много свободни работни места. На трудовите борси има търсене на кадри за образованието покрай старта на учебната година, поясниха от Агенцията по заетостта.

Най-ниска е безработицата в столицата – едва 2,2 %. Между 4 и 6 на сто е в Бургас, Варна и Габрово. Критична е ситуацията в Смолян, Търговище и Видин, където на улицата са близо 15 на сто от населението.“

„Стандарт“ публикува предупреждение за нова разновидност на свинския грип, която може да се появи всеки момент:

„Нов грип мутант може да кацне на летището, предупредиха епидемиолози. Световната здравна организация алармира, че свинският грип, върлуващ в цял свят, може да се свърже с вируса „Брисбейн“. Така може да се появи нов щам, който заради генетичната си информация ще носи тежки поражения за здравето, обясни за „Стандарт“ д-р Снежана Алтънкова, шеф на дирекция „Обществено здраве“ в министерството на Божидар Нанев.

Според експертите и тази година вирусът у нас ще дойде по въздух от чужбина. Очаква се сериозен брой заболели да има още през октомври. Тогава ще бъде и първата вълна на грипните вируси у нас. Въпреки това аптекарите вече отчитат голямо повишение на заболелите.

В здравното министерство обаче информацията е друга. Според данните на докторите стойността на заболелите у нас е 32,68 на 10 000 души население. Всъщност личните лекари твърдят, че броят на болните е много по-голям. Причината е, че хората не търсят лекарска помощ, а сами купуват препарати от аптеките. Затова броят на регистрираните е поне три пъти по-малък от реалната стойност на заболелите. В момента в страната им вирус, който протича сравнително леко.

Първите симптоми са силна хрема. При невземане на мерки в първите 24 часа след заболяването се появява силна кашлица и температура. Тогава обаче голяма част от нашенците не търсят помощ, а се лекуват сами или вземат консултации от личните си лекари по телефона.

Преболедуването на крак крие опасности и често води със себе си усложнения – бронхопневмонии, бронхити, възпаления на ушите и пр. „Имам пациенти, които стигнаха до бронхопневмония, единият от тях е дете“, обясни семейният лекар Христо Кирилов, който има кабинет в медицински център „Новум“. Заради променливото време обаче грипът може да ни сюрпризира много по-рано, предупреди националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.

Методите за предпазване от тези щамове на вируса са почти същите както при всички останали. Противогрипната ваксина е най-бързо действащият щит за организма, обясни специалистката. Тя изтъкна обаче, че у нас хората, които се имунизират, са съвсем малко – едва 4%. В Англия и САЩ например всяка година инжекции против грип си слагат между 60 и 70 на сто от населението.

Тази година здравното ведомство ще ваксинира безплатно срещу грип хора от старческите домове. В момента върви процедура по закупуване на дозите, каза обясни още д-р Снежана Алтънкова. Следващата седмица представители на Националния пандемичен съвет ще се срещнат в Брюксел с работна група, излъчена от Европейската комисия, за да се уточни количеството от ваксини срещу свински грип и цената, на която ще ги закупим.

Тези инжекции няма да се продават в аптечната мрежа, а ще се поставят безплатно на рисковите групи – децата до 2-годишна възраст, хронично болните и медицинските кадри. Ваксинацията няма да е задължителна, а по желание, уточни д-р Алтънкова. В момента три ваксини срещу новата зараза очакват всеки момент одобрение от Европейската агенция по лекарствата.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *