Преглед на печата

С 1 евро правиш ООД
в. Дума
Намалиха началния капитал за регистрация на фирма ОТ 5000 на 2 лв.
Парламентът намали началния капитал за регистрация на ООД от 5000 лева на символичните 2 лева, като прие окончателно промени в Търговския закон.
Проект със същото предложение бе внесен и от депутатите от левицата Петър Димитров и Анна Янева. Според мотивите в предложението на Министерския съвет: „С прилагането на тази мярка нивото на предприемачеството в България ще се повиши, което означава повече работни места, както и предлагането на нови услуги и стоки.“

Летище „Търговище“ продадено три пъти по-евтино от пазарната цена
в. Атака
Предишното правителство е одобрило сделката за продажба на летище „Търговище“ на цена три пъти по-ниска от пазарната му стойност, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в отговор на въпрос в парламентарната зала.
Оценката на предишните оценители, въз основа на която бившето правителство е дало разрешение за продажбата на летище „Търговище“, което е било част от фирмата, стопанисваща летище „Пловдив“, е била за 445 235 лева, което по думите на министъра представлява 10, 49 % от балансовата му стойност. Взето е било решение за търг с тайно наддаване, но в крайна сметка до търга е била допусната само една фирма, като останалите са отстранени и тя го е придобила за 445 000 лева без ДДС.

„БЕЛЕНЕ“ – ТУК, „БЕЛЕНЕ“ – ТАМ…
в. Банкер
МНОЖАТ СЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА СРЕД НОВАТА ВЛАСТ
Обещанията на политиците, че дискусията за АЕЦ „Белене“, организирана от парламентарната Комисия по икономика, енергетика и туризъм във вторник (29 септември), ще внесе яснота по свършеното досега и ще очертае бъдещето на проекта, не се сбъднаха. Не се оправдаха и очакванията за някаква кулоарна информация, както обикновено става на подобни форуми. Кръглата маса в зала „Запад“ на Народното събрание заприлича по-скоро на научно-техническа конференция, и то не само заради прожектираните слайдове и диаграми, а и заради монотонното повтаряне на познати вече тези. Всъщност, липсваше и патосът, съпровождащ до неотдавна всички разговори на тема „Белене“. Сдържан бе дори Георги Касчиев – бивш шеф на ядрения регулаторен орган, а сега ръководител на Института за оценка на риска на Виенския университет – който през последните години е сред най-яростните противници на втората АЕЦ. Единствено по-емоционални бяха словата на Богомил Манчев, представител на консултанта по проекта „Уорли Парсънс“ чрез българския му подизпълнител „Риск инженеринг“. Манчев прогнозира, че приходите за държавата от 60-годишната експлоатация на централата ще са 80 млрд. евро, а дъщерното дружество на НЕК и оператор на мрежата -Електроенергиен системен оператор (ЕСО), ще получи 160 млн. евро от такси за пренос. Числата впечатлиха малцина, главно журналисти, но и те не задълбаха по темата, а ресорният министър ги оприличи на „цирк“. Анализаторът Георги Ангелов от „Отворено общество“ лаконично обясни, че дългосрочните икономически прогнози са повече от несигурни и попита дали преди 60 години някой е прогнозирал приходите от ИНТЕРНЕТ или мобилната телефония, например?

Директорът на дирекция „Енергийна стратегия“ в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Иванка Диловска: Новите европейски правила ще отворят енергийния пазар
в. Капитал
Като директор на дирекция „Енергийна стратегия“ Иванка Диловска се занимава с разработването на секторните политики и стратегии в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В момента ръководената от нея дирекция работи върху актуализирането на енергийната стратегия на страната. Документът беше предоставен за обсъждане в началото на февруари, но все още не е окончателно приет.
Диловска е ръководител на дирекцията от октомври 2007 г. като преди това временно работеше в частния сектор. От септември 2005 до май 2006 г. беше заместник-министър в министерството на икономиката. Била е зам.-министър и в периода 1996-1997 г.
На какъв етап е разработването на новата енергийна стратегия? Документът беше представен за обществено обсъждане, но все още не е приет.
– Нека да припомня какво беше извършено досега. През август 2008 г. беше публикувана концепция за нова енергийна стратегия на страната до 2020 г. Три месеца по-късно беше готов проектът на енергийна стратегия до 2020 г. И двата документа бяха представени публично и обсъждани. Стратегията може да бъде приета от правителството едва след като бъде завършена екологичната й оценка. Заради това беше избран екип, който да разработи тази оценка.

Правим фирма с 2 лева
в. Експрес
Само срещу 2 лева вече ще може вече да се регистрира дружество с ограничена отговорност (ООД) в Търговския регистър. Това стана възможно след като депутатите гласуваха на второ четене вчера промени в Търговския закон. Досега минималният капитал за регистриране на ООД беше 5000 лв. С облекчаването на процедурата се цели предприемачите да се увеличат. Другата промяна е в минималната номинална стойност на един дружествен дял, като от 10 лева той става 1 лев.
С такива мерки ще съживим българската икономика, коментира председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.
Подобна мярка беше възприета от много европейски страни, където необходимият капитал да се създаде дружество с ограничена отговорност е 1 евро, каза той. А у нас тя ще помогне на много млади хора да създават ООД и да правят бизнес при много по-облекчени условия, допълни той.

Ново рязане на бюджета
в. Стандарт
Готвят още разчети за затягане на коланите, не пипат парите на шест министерства
Кабинетът точи нож за второ голямо рязане на бюджета, научи „Стандарт“. Хората на вицепремиера Симеон Дянков подготвят анализ за възможностите на министерствата да намалят още разходите си. Целта е бюджетната година да приключи с нулев дефицит, което поискал лично финансовият министър от подчинените си. Според сегашните разчети на кабинета към 31 декември се очертава дупката в хазната да е 700 млн. лв. въпреки предприетите драстични съкращения на разходите. Нулевият дефицит в хазната ще повиши доверието на Брюксел в страната ни и ще спомогне постепенното преминаване на страната ни към еврозоната, обясниха експерти.

98% от футболните отбори крили данъци
в. Монитор
Почти всички от А групата в черен списък на платците
Почти всички футболни клубове от А група у нас имат сериозни проблеми. Това стана ясно вчера след заседание на комисията за борба с корупцията в парламента. Данните сочат, че 98% от тимовете нарушават закона.
На заседанието на парламентаристите в петък присъства и директорът на НАП Красимир Стефанов. На срещата комисията и НАП са взели решение да отправят официално искане до всички президенти и собственици на клубове да бъде премахната данъчноосигурителната тайна. Ако в едноседмичен срок това не се случи, антикорупционната комисия ще изиска от прокуратурата информация за преписките и за хода на образуваните досъдебни производства по отношение на всички нарушители на данъчноосигурителните закони. Ако информацията, която събере комисията и предоставените данни от НАП не са достатъчни за изводи и за нови проверки, то тогава ще се премине към стъпката за изслушване всички президенти на футболни клубове
По думите на председателя на антикорупционната комисия по този въпрос вече са водени разговори с главния прокурор.

Пенсиите ни ще са 50 лв.!
в. Дума
Искат да променят пенсионната система. В момента най-важното е да се повиши обхватът на осигурените, защото сега твърде много хора въобще не участват с принос в осигуряването, а след години ще чакат за пенсия.
Намаляването на осигурителните вноски с 2% ще доведе до системно унищожаване на солидарната осигурителна система. Това няма да ни доведе до добър край. Добрата новина е, че в Брюксел ще ни сложат юздите. В противен случай това ще доведе до нищожни пенсии, поне 3 пъти по-ниски от сегашните, които ще се плащат от „данъци – от 10% корпоративен данък и 10% подоходен… по 50 лева пенсия“.

Знаци и крясъци на мизерници
в. Труд
Не знам дали има човек, който не е бил заплашван от мизерията. Ако да – някоя налудна милиардерска внучка – тя не е представителна извадка на човечеството и е извън моето полезрение.
Мизерията е даденост. При това изначална. Учили сме за първите мъхове по застиналата лава на земната кора. Представям си “почвата”, от която тръгват първите тревички.
Всичко започва от мизерията. От обработката на пръстта с голи ръце и от рисковото преследване на други животни, които трябва да убием, за да не умрем от глад ние.
Мизерията е като неизбежна нула в представата ни за математика – без нея няма как да започнат числата. Нито да се уголемяват със смайващи крачки. Нули, нули, нули и левчето става милион. Но ако са пред единичката, само двечки, то е вече стотинка.
Не са за подценяване нулата и мизерията, в тях има нещо първородно. Те измерват всъщност всичко – и на теория, и в обикновената човешка практика. Без нулата няма математика, а без мизерията – прогрес.
Битката срещу мизерията е двигателят, който ни извежда от пещерите и ни кара да стъпим на Луната. Да поглеждаме със същите намерения и към Марс.

Одит
сп. Тема
Одит навлиза през английски (audit), но произлиза от латинското audio (слушам), сочи справката с Уикипедия. Това е независима проверка, която цели да покаже дали даден счетоводен отчет дава вярно и честно представяне на финансовото и имущественото състояние.
Не беше далеч времето, когато у нас се правеха просто ревизии. Но тъй като думата е заем-ка от руски (по лат. revi-sio – повторен преглед), бе заклеймена като социалистическа отживелица. Вместо страшния ревизор се появи усмихнат одитор. Докато и оди-тори на Сметната палата не опитаха да покажат зъби. Случи се прецедент! Ръководената от Валери Димитров институция отказа да завери годишния финансов отчет за 2008 г. на Министерския съвет, тъй като документът не давал вярна и честна представа.

Ела в София, έλα,έλα*
в. Капитал
Пътуването с влак до Солун и обратно е огледало на кривата българска реалност
всички статии от този автор
Ако разгърнете някой учебник по литература, ще разберете, че пътят е един от най-важните културни образи и основна метафора за човешкия избор. Ако приемете предизвикателството на международния влак от София до Солун и обратно, ще установите, че всъщност е много повече.
Във филма „Аризонска мечта“ екранният чичо на Джони Деп мечтае да изгради кула от кадилаци, с която да се изкачи до Луната. Българската версия на аризонската мечта не е свързана с постъпателно съзидание.
Нашият чичо иска да прескочи Кулата
Пътуването до Солун е пътуване към позитивните очаквания. Връщането към София е завой към отрезвяването и ръбестата реалност – и винаги е само временно.
В 7.01 сутринта в понеделник от Централна гара потегля влак, който ви обещава, че след по-малко от 6 часа ще сте другаде, задгранично другаде. Машината – т.нар. „гръцкият“ влак, е чиста и модерна, почти до предела на българската представа за железопътна хигиена и технологични постижения. Кондукторката, жена на средна възраст с педантично изгладена униформа в синята гама и стилни рубинени обици, употребява любезността на човек, който харесва работата си въпреки нетактично ранния час на ставане. „Само да ви предупредя, че никъде във влака не се пуши.“

8% българи без четка за зъби
в. Експрес
Осем процента от българите не си мият зъбите, а 38% го правят само по веднъж на ден. Половината от населението у нас има поне един изваден зъб, а над 53% от хората не посещават редовно зъболекар. Това сочат резултатите от национално проучване, направено по международен проект със сътрудничеството на Медицинския университет „Радвауд“, Холандия. Подобно изследване не е правено през последните 20 години у нас, твърдят зъболекарите.

Осъдиха общинар за скандал в бар
в. Монитор
Районният съд във Велинград глоби с 300 лв. зам.-председателя на общинския съвет в Ракитово и шеф на тамошното ВиК Северин Клашнов, който вилнял в местен бар преди дни. Известният с прякора Чарли, който е и шеф на ВиК в съседната община и е общински съветник от ДРОМ в тамошния ситипарламент, се почерпил с приятели в заведение във Велинград в сряда вечерта. Под въздействието на изпития алкохол 37-годишният Клашнов започнал да се държи предизвикателно, чупил посуда и отправял заплахи към персонала, затова се наложило да повикат полиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *