Преглед на печата

Газовата криза все още е в центъра на вниманието на вестниците. „Поне още три дни ще има газов студ“, съобщава „Труд“. Москва се съгласи вчера да възстанови спрените доставки на природен газ за ЕС, но технологичното време да се върне налягането в тръбите и горивото да стигне до границите на съюза е три дни, пише вестникът. В телефонен разговор председателят на Еврокомисията Жозе Барозу и руският премиер Владимир Путин са се разбрали „Газпром“ да отвори пак кранчето веднага след като в Русия, в Украйна и на границата между Украйна и Румъния бъдат разположени европейски наблюдатели. Те ще следят дали държавите по трасето спазват договорите за доставки. „Следят въздуха заради мазута“, продължава темата вестникът. Според МОСВ никъде в страната няма превишаване на алармените прагове на серен диоксид. „Кризата разкри, че задължителният резерв го няма“, коментира пред „Труд“ Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз“, един от трите големи доставчика на руски газ у нас. Заради търговска тайна Дончев не говори за конкретните параметри на договора. Принципът е, че в рамките на тримесечието се правят опити за компенсиране на количествата недоставен газ, а за онова, което не успеем да компенсираме, плащаме определен процент от цената му като неустойка, обяснява той. Дончев уточнява, че има и предвидени санкции за нанесени щети и пропуснати ползи, но първо те трябва да бъдат доказани. Той казва, че голямото напрежение от прекратените доставки не е дошло от факта, че „Булгаргаз“ няма достатъчно газ, а защото всички промишлени консуматори и на първо място енергийните предприятия са били сварени неподготвени и в неизпълнение на основно свое задължение – да поддържат 15-дневен резерв от алтернативни енергоносители. Ако предприятията бяха изпълнили своя ангажимент, „Булгаргаз“ щеше без проблеми да подаде нужния газ на всички битови консуматори и на всички в социалната сфера, категоричен е той.

„Пред Дубина и Милер сравних газовата война с блокадата на Сталинград“, разказва пред „Класа“ евродепутатът от ДПС Владко Панайотов. Панайотов е поставил въпроса за доставките на газ за България на разширено заседание на комисията по външна политика в Европейския парламент. Панайотов е получил обещание от ръководителя на „Нафтогаз“ Олех Дубина, че и един кубичен метър газ да дойде, ще бъде за България. Евродепутатът от БСП Евгени Кирилов е подкрепил Панайотов и е допълнил, че загубите, които търпи българската индустрия са огромни.

„Леден урок“, е челното заглавие на „Капитал“. Руско-украинският газов конфликт при цялата си разрушителна сила за България има и положителен ефект – за европейците това значи да разберат по-ясно необходимостта от инвестиции в енергийна сигурност и взаимна свързаност, а за българите е точен момент най-после да определим принадлежността си, коментира изданието. В България само за седмица бе изтрита надеждата за поносимо преминаване през световната рецесия, индустрията ни беше тежко наранена от едно решение на г-н Путин, но виновни са българските правителства – и сегашното, и предишните, които не управляват страната добре, заключава вестникът. Според изданието кабинетът на Сергей Станишев, който е направил най-много за тоталното енергийно обвързване на България с Москва, изпитва последиците от това. В материал „Газова пленница“ вестникът продължава темата и разсъждава, че поредната руско-украинска криза е припомнила на Европа колко опасно е да бъде разделена и зависима от ненадеждни енергийни доставчици

„Държавници не знаели имотите на съпругите си“, пише в основната си рубрика „Темата“ „Труд“. Този извод е от приключилата проверка на имотните декларации на висшите държавни чиновници за 2008 г. Според обобщените данни на Сметната палата от общо 174 декларации с неточно съдържание основната част са с пропуски в имотното състояние на съпругата или съпруга на задълженото лице – такова несъответствие е установено при 99 декларации. Проверката на ведомството е установила несъответствие в документите на 23-а депутати, трима заместник-министри, един бивш министър и 41 съдии. През 2007 г. нередовните декларации са били повече – 195.

„Гръмна нов скандал за магистрала „Тракия“, обявява „Капитал“. Тези дни се разбра, че обявените два търга за строителство на липсващи отсечки са временно спрени от Брюксел поради „сериозни индикации“, че са опорочени, тъй като съдържат условия, които ограничават конкуренцията, пише вестникът. С писмо от 16 декември Генералната дирекция „Вътрешен пазар и услуги“ е поискала в императивна форма да не се подписват никакви договори и да не се предприемат други действия, които могат да поставят комисията пред свършен факт. Ако българските власти не се съобразят с това искане, рискуват да си навлекат нова наказателна процедура, отбелязва „Капитал“. Това ще е вторият фалстарт на строителството по вина на този кабинет, след като предишната концесия за „Тракия“ се провали не без съдействието на ресорния министър Асен Гагаузов, допълва вестникът.

„Индустрията потъва“, е челното заглавие на „Дневник“. Индустриалното производство в Европа се е понижило рекордно през ноември, а в България същият показател отчита свиване с 5 процента за месеца и 8.8 на сто спрямо ноември 2007 г. Така минималният икономически растеж у нас вече се превръща оптимистичния вариант, тъй като най-засегнати са основните ни търговски партньори.

„Комбинация „Командир и Генерал“ е като анекдот“, коментира пред „Труд“ социологът проф. Петър-Емил Митев. И двамата са авторитарни личности, допълва той. Социологът прогнозира, че и лявоцентристка, и дясноцентристка коалиция са възможни след парламентарните избори. В първия случай лидер ще бъде Станишев, във втория – Борисов, и в двата случая ще има вътрешни проблеми, по-големи са вдясно, смята той. Според него основният аргумент „за“ съчетаване на изборите за Европейски парламент и за Народно събрание е държавен, а не партиен. От ключово значение е да се постигне по-висока мотивация на българските граждани да изразят волята си за бъдещото управление, посочва Митев.

Една от интригите на започващата следващата седмица сесия на 40-ото Народно събрание е дали ДСБ, БНД и СДС ще успеят да се обединят в нов парламентарен съюз, коментира „Капитал“ в материал „Номадите в парламента“. Ако това се случи, десницата ще стане втората по численост парламентарна група. Дори трите групи да не успеят да се обединят, това Народно събрание може да влезе в историята като парламента с най-голямо движение на депутати от една група в друга и на такива, предпочели или принудени да станат независими, отбелязва вестникът.

„Интернет – ново пространство на съпротивата“, пише „Сега“ в приложението „Наблюдател“. Серия от мащабни национални протести срещу правителството планират студенти, еколози, фермери до седмица, припомня изданието. То отбелязва и предвиждания за 14 януари протест, организиран чрез съобщения по интернет. Колкото и хора да се съберат тогава пред Народното събрание, същественото е, че в България интернет пространството се е превърнало в пространство на съпротива, отбелязва авторът.

„Готов съм да понеса всяка присъда“, декларира пред „24 часа“ световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който получи ефективна присъда заради причинена катастрофа. Пари не могат да върнат живота на Петър, но могат да помогнат за лечението на Мануела, затова и помолих съдиите да ми дадат възможност да работя, за да изкарам парите за обезщетенията, обяснява той.

За компютърен вирус, който поразил системата на МВР съобщава от първа страница „Телеграф“. Заради това от 4 дни е силно затруднена работата на паспортните служби, граничните власти и КАТ. За първи път вирус от типа „троянски кон“ е успял да преодолее стъпаловидните защити на информационната система във вътрешното министерство.

„Гледаме света с достойнство, доверие и надежда“, заявява пред „Дума“ кубинският посланик Херардо Суарес Алварес. След половин век съществуване кубинската революция може да гледа на своето минало, настояще и бъдеще с достойнство, доверие и надежда, посочва той. Куба и България имат връзки от 46 години, приятелството, симпатията и солидарността между двата народа са издържали изпита на времето, отбелязва посланикът.

„20 млн. лева за лечение на българи в ЕС“, съобщава от първа страница „Дума“. За тази година НЗОК е предвидила 20 млн. лева в бюджета си за планово и за спешно и неотложно лечение на здравноосигурени българи в страни от ЕС. Според европейското законодателство страната ни е задължена да плаща за планово лечение на българи в други държави от ЕС в случай, че лечението не може да бъде осигурено в безопасни за здравето срокове у нас.

„По-добре българска Коледа, отколкото Българска Задушница“, коментира „Монитор“. Българската Коледа има редица измерения – преди всичко тя отразява съвестта и морала на нацията, радост буди топлият прием и подкрепата на инициативата от хиляди граждани, но тревожно и тъжно е поведението на политиците, пише вестникът. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *