Преглед на печата

 
 
 

 

 

България няма да дава пари на вятъра за енергийни проекти, тези думи на премиера Бойко Борисов цитира СТАНДАРТ и допълва, че според министър-председателя, за да кажем „да“ или „не“, първо трябва да ни отговорят колко ще струва АЕЦ „Белене“, за колко време ще се изплати и на кого ще продаваме произвеждания от нея ток.
Относно нефтопровода „Бургас-Александруполис“ Борисов смята, че петролопроводът няма да може да премине успешно международна екологична оценка, а и в бюджета нямало пари за него. Според него страната ни върви в правилната посока и това не е завой от Москва към Вашингтон.  НОВИНАР съобщава: Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен обяви, че България нарушава договора за Евросъюза. Според него не е достатъчна информацията, защо страната ни е ревизирала планирания си бюджет за тази година от балансиран до дефицит над 3.8 процента в рамките на няколко седмици, въпреки че макроикономическите прогнози останаха непроменени и дори се подобриха.
ДУМА също акцентира на темата в статия под заглавие „Европа пита: Какво правите с бюджета?“. До 355.8 млн.лв. скочиха дълговете на болниците, пише на първа страница ТРУД, като се позовава на справка на Министерство на здравеопазването.
ГЕРБ започва смени във финансовия сектор, четем в ДНЕВНИК. Парламентът ще гласува новия председател на Комисията за финансов надзор, обяснява изданието. Според него депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев ще смени сегашния шеф Петър Чобанов. Юристът Димана Ронкова и икономистът Бисер Петков ще оглавят инвестиционния и осигурителния надзор. ДПС оглави протестите срещу правителството, съобщава в публикация вестник СЕГА и пояснява, че партията е подкрепила тютюнопроизводители от Североизточна България, които започват бозсрочна гладна стачка и мирен протест. 
24 ЧАСА публикува обширно интервю с главния прокурор Борис Велчев под заглавие „За отпор на мафията трябват хора с мисия“. По думите на Велчев, „знакови фигури са обвиняеми или със заповеди за арест.“ ДКЕВР заплаши енергийните фирми с прокурор заради нарушения на лиценза, пише КЛАСА. Според председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев и в трите електроразпределителни дружества основните нарушения са при предоставянето на външни услуги и структурирането на капитала.
МОНИТОР допълва темата с казаното от Семерджиев, че повишаването на цената на тока от 1 юли ще бъде в рамките на 1-2%, а не както е разписано в проекторешението на ДКЕВР – средно с 5 на сто. Вдигане на осигурителния стаж, пенсиониране на 65 години и преференция за родените преди 1960г. са обсъжданите от правителството варианти за пенсионна реформа, които неизбежно ще доведат до по-висока възраст на пенсионирене., коментира ПАРИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *