Преглед на чуждестранния печат

„Българският президент остава на власт“ – информират читателите си медиите в Германия, сред които в. Лаузицер Рундшау. Изданието пояснява, че на десните партии и националистическата „Атака“ не са достигнали 6 гласа в Парламента за искането за импийчмънт на Георги Първанов. Австрийският Ди Пресе посочва, че от правителствения лагер обвиняват Първанов в нарушение на конституцията. Поводът – разпространяването на съдържанието на разговор между президента и финансовия министър – без неговото съгласие. Юристите на правителството казват, че така е нарушено основно право на министъра.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Чуждите марки предпочитат моловете пред ул. „Витоша“
„Сердика център“ въпреки трудностите в Източна Европа – гласи заглавие в изданието Ромерт Медиен, специализирано за новини от пазара на недвижими имоти. В подробна информация от София се разказва за открития на 15 март нов търговски център на инвеститорите „ЕЦЕ“ от Хамбург и австрийския фонд „Шпаркасен имобилиен“. Молът би трябвало да бъде важен импулс за съживяването на пазара на търговски центрове в Източна Европа. Експертите смятат, че икономиката в региона ще достигне тази година дъното.
Успехът на „Сердика център“, който носи едно от старите имена на българската столица, е важен от редица гледни точки за следващи проекти. Особено в контекста на сериозните обърквания, предизвикани от финансовата криза именно в Източна Европа – се отбелязва в Ромерт медиен. Не е пропуснат фактът, че преди откриването на мола 40 наематели на магазини – най-вече от Гърция – са се отказали заради кризата и е трябвало да бъдат заместени. А това, че в деня на откриването са били заети 99 процента от площите, се свързва предимно с големия интерес, който имат към българския пазар международните марки. Като например испанската модна верига „Зара“, която напразно търсила подходящи площи по основната софийска търговска улица „Витоша“.
Проблемът е, че на „Витоша“ средната площ на магазините е 100 квадратни метра, което е твърде малко за повечето международни филиали. Към това се добавя, че и улицата, и тротоарите имат нужда от обновяване, за да достигнат западноевропейското равнище, докогато със сигурност ще минат години. Така се обяснява защо експанзията на търговията на дребно в София се насочва най-вече към търговските центрове.
Хамбургер Абендблат съобщава за началото на съдебния процес срещу сутеньор, клал с нож проститука от България. Залцбургер Нахрихтен предупреждава, че вече никой не може да бъде сигурен с кредитната си карта, припомняйки за залавянето преди седмица във Виена на поредния измамник – 29-годишен българин.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Алек Попов бива сравняван
с руския писател М. Булгаков
За три заловени джебчийки с български документи, обрали възрастна жена в магазин в северногерманския град Херфорд, пише агенция ОТС. Електронното издание Уинфючър разпространява прелюбопитната информация за освобождаването на пловдивския общински съветник от „Атака“ Димитър Керин, чиято страст към компютърните игри не секвала дори и по време на заседанията на общината.
И накрая – само „За напреднали“. Книгата на Алек Попов с това заглавие вече е на германския пазар – обявява Берлинер Литературкритик, помествайки подробно представяне. Българският автор е сравнен с Булгаков. Към въпроса за идентичността той подхожда не с делнични истории и наблюдения, а нахвърля причудливи драматургични ходове и фигури, които ни изглеждат опасно нереални, пише изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *