Предлагат дребни производители сами да преработват и да продават продукцията си

Коалиция „Чиста храна, честен поминък“ предлага да се създаде национално законодателство, което да позволи на дребни производители да преработват и да продават сами продукцията си при спазване на хигиенните изисквания на ЕС. Сред посочените аргументи е това, че качественото мляко не зависи от размера на фермата, а от създадените в нея условия, контрола и мотивацията на фермера за развитие и инвестиции.

Не е вярно, че малките ферми не произвеждат качествено мляко, коментира д-р Стоилко Апостолов от фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Вярното е, че тяхното мляко се изкупува най-евтино с мотива, че е некачествено, посочи той.

Според членовете на коалицията една от причините за състоянието на българските фермери е, че са принудени от законодателството да продават млякото си само на един изкупвач от 249 одобрени за целта мандри. Така 1200 ферми, регистрирани у нас, трябва да работят с този неголям брой мандри.

Във всички останали европейски държави законодателството позволява на фермерите да преработват продукцията си във фермата и да я продават законно на крайни клиенти, ресторанти и магазини, отбелязаха от коалицията. Те посочиха, регламент на ЕС от 2004 г. задължава националните правителства да разработят отделни гъвкави изисквания към преработката на храни във фермите за директни продажби. Последни на това изискване са се подчинили румънците, а България е единствената страна в ЕС, която все още не е въвела тези изисквания. Коалицията призова държавата да изпълни час по-скоро европейските изисквания и да даде равен шанс на всички фермери да преработват и законно да продават мляко, сирене, месо и яйца, като изрази готовнос да предоставя експертна помощ за целта. С 50% са паднали продажбите на месни и млечни продукти в България, според данни на асоциациите на преработвателите. Този процес е вследствие на акцията от проверки през последните 2 седмици, свързани с качеството на храните, продавани в България, каза Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена”.

Източник: Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *