Предупреждение към търговските центрове: не намалявайте маркетинг бюджетите !

Разходите за маркетинг и реклама често са първите жертви на програмите за ограничаване на разходите, но съществуват доказателства, че успешният маркетинг може да увеличи посещенията и продажбите на един мол, смятат специалисти.
„Именно търговските центрове, които притежават креативност, кураж и концентрация, трябва да служат за модел на сектора. Докато останалите ги настигнат, те вече планират следващата си кампания“, коментира Кейт Мейсън от Kate Mason Consulting, цитиран от EuropeRE, по време на специализирана конференция във Виена.
Експертът футурист Йеспер Бо Йенсен от холандската Future Research призовава представителите на индустрията да гледат към бъдещето и да не използват същите кампании, които са били успешни в миналото.
„Нищо не е същото и няма да бъде отново“, казва той. „Новият свят е този на високото качество, ниските цени, уникалното или много специалното.“
„Средният сегмент изчезва. Сега един срещу друг се изправят Lidl и Gucci“, коментира той. „Сега основната тенденция е тази на икономичното пазаруване като Ikea и H&M.“
Според него потребителското поведение ще се промени тази есен, тъй като на хората им е необходима около една година, за да се адаптират към промените в икономическите тенденции.
„Тогава потребителите ще преосмислят своите разходи”, казва той.
Анализите на купувачите и начина, по който купуват, е от решаващо значение, смята той. Бо Йенсен добавя, че жените обикновено пазаруват с приятели или сами, а повечето от мъжете предпочитат да пазаруват със своите съпруги.
„Най-успешният търговски център е този, който отделя мъжа от жената, без мъжът да разбере.”
Специалистите препоръчват на търговските центрове да правят така че всеки ден да изглежда различен за купувачите. Посетителите трябва да могат да отличат различните атмосфери в петък вечер и в събота следобед, с което да се привличат различни демографски групи, които пазаруват по различен начин – от по-възрастните купувачи, които пазаруват, защото трябва, до по-младите, които не купуват онова, което трябва, а онова, което искат.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *