Прехвърлянето от частни фондове в НОИ е пълно с неуредици.

Три месеца след влизането в сила на законовите промени, които дават право да се прехвърлят партиди от частните фондове в държавния Национален осигурителен институт (НОИ), последният все още не е изчистил процедурите за това, има множество ощетени с парите за старини, а самата институция е на път да натовари бюджета и данъкоплатците с допълнителна сума за тези пенсии.

Според данни на НОИ до момента са подадени 14 хил. заявления за прехвърляне на партиди от частни фондове в държавното осигуряване. По-голямата част от тях са на пенсионирани полицаи и военни, както и на работещи, на които им остават под пет години до пенсия. Те могат да прехвърлят партидите си еднократно и след това да разчитат на увеличена пенсия от НОИ. Управителят на института Бисер Петков не коментира колко от заявленията пристигат от пенсионери, нито пък размерът на средствата, които са прехвърлени от частни фондове в НОИ. Единствено отбеляза, че става въпрос за 8400 души, на които пенсиите вече са преизчислени.

НОИ настоява, че не е длъжен да изчислява предварително дали ако човек си прехвърли партидата ще получи увеличение и какво ще бъде то. Така се оказва, че институтът, който е намерил време и начин да изчисли коефициент, с който да намали отпуснатите пенсии, защото хората са били длъжни задължително да се осигуряват и в частен фонд, в момента не намира процедура, по която да изчисли предварително евентуалното увеличение на пенсията, за да могат хората да решат дали да се местят или не.

В същото време процедурата по прехвърлянето изглежда ще се развива в ущърб на бюджета на НОИ, освен ако не се прехвърлят колкото може повече осигурени с по-големи партиди.

Ако се приеме, че всички осигурени 14 хил. души, подали заявления, са с партиди от средно 5000 лв. и ги прехвърлят в НОИ, институтът ще получи еднократно 70 млн. лв. По думите на управителя на НОИ средното увеличение на пенсия на прехвърлил се е 73.18 лв. Това означава, че само през тази година НОИ ще трябва да изплати допълнително на тази категория 12.3 млн. лв. Ако се приеме, че при ранна пенсия средната продължителност, през която те ще получават това допълнително увеличение на пенсията е 27 години, това означава, че от тях НОИ ще получи 70 млн. лв., но ще трябва да им изплати 331.9 млн. лв. към пенсиите.

В същото време съществуват и множество проблеми при самото прехвърляне на партидите, което показва поредната кореспонденция между частни фондове и института.

Хаосът в прехвърлянето

Оказва се, че НОИ все още не може да изчисти процедурите за това кой има право да подава заявление и кой не, поради което непрекъснато връща документи, на хора, които нямат право да се прехвърлят. Процедурата е така забавена, че досегашни клиенти на пенсионни фондове вече са прехвърлили парите си в НОИ без да имат право на това. В момента няма и механизъм, по който те да си възстановят средствата в частния фонд и на практика парите им са потънали в държавата. Има и много разочаровани от малкото увеличение на пенсията, което са получили.

В насипните списъци с входящи номера на заявления за прехвърляне на партиди, които получават пенсионните фондове, представители на бранша съзират рискове за бъдещата пенсия на много хора.

Осигурителният институт все още продължава да приема заявления за прехвърляне на пенсионни партиди без необходимите реквизити, става ясно от писмо на най-голямата пенсионно-осигурителна компания – „Доверие“ до института. В него се припомня, че в собствено указание НОИ е записал, че документите трябва да бъдат придружени с копие от лична карта или копие от нотариално пълномощно. Оказва се, обаче, че НОИ не спазва собствените си указания.

Държавният институт е написал и указания до териториалните си поделения, че първо ще извършва проверка за допустимост на подаваните заявления, т.е. дали желаещите имат право да се прехвърлят и след това ще преизчислява пенсията им, като освен това веднага ще преценява дали пенсията ще може да се увеличи и с колко.

На практика, обаче, НОИ продължава да изпраща в пенсионните фондове заявления на хора, които нямат права, а след това иска тяхното оттегляне. В отговор на писма на пенсионни фондове самият институт издава няколко месеца след влизането на закона в сила списък с лицата, които нямат право да се възползват от законовата възможност. Това са няколко категории пенсионери, чиято пенсия не е отпусната с намален коефициент заради осигуровки в частен пенсионен фонд, както и служителите на разузнаването, военна информация, ДАНС, които не се осигуряват допълнително. Освен това има много случаи на заявления за прехвърляне, по които са получени откази за преизчисляване на пенсията, но НОИ не е уведомил фондовете и не е поискал оттегляне на заявленията.

В писмо от пенсионноосигурителна компания „Доверие“ до НОИ се поставя въпросът защо процедурите на НОИ не са предварително публично оповестени, както налагат общите принципи за откритост, достоверност и пълнота на информацията при работата на административните органи, заложени в Административно-процесуалния кодекс.

Засега НОИ няма точен брой за издадените откази. Пред журналисти Бисер Петков обясни, че ставало дума за няколко десетки случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *