Приеха бюджета с планинарски песни

Без данъци за парите, похарчени за обучение на служители, предложиха депутати

След осемчасови дебати и ободряващи изпълнения на хор „Планинарска песен“ в почивките депутатите приеха на първо четене бюджета за 2006 г. „Подкрепям кабинета с неудоволствие и срам“, заяви Атанас Щерев, представител на коалиционния партньор НДСВ. Той обясни, че гласувал „за“ заради европейската интеграция. Опозицията по традиция гласува „против“.

Обсъждането на държавните разчети мина пред полупразна зала. Около стотина парламентаристи бяха решили, че имат по-важна работа, и отсъстваха от заседанието. За разлика от други години изказванията от трибуната минаха спокойно, без грубости и политически нападки.

Бюджетът има 4 акцента – съхраняване на макроикономическата стабилност, подготовка за членство в ЕС, повишаване на социалната отговорност и преодоляване щетите от наводненията, каза министърът на финансите Пламен Орешарски. През 2006 г. се предвижда ръст от 5,5% на икономиката, което е с 3% над растежа в ЕС. Това ще се постигне с по-големи инвестиции – в резултат на намаляването на данъците и осигуровките в ръцете на бизнеса ще останат допълнително 600 млн. лв., а хората ще похарчат още 200 млн. Затяга се контролът върху харчовете на министрите. Те няма да могат да поемат финансови ангажименти над предвидените им разходи.

В бюджета се предвижда увеличение на средната заплата със 7,5% и възнаграждението на чиновници и учители ще достигне 460 лв. Държавните разходи нарастват с 1,8 млрд. лева, като само за социално подпомагане увеличението е с 573 млн. лева. Парите за съдебната власт да нараснат с 28,1%, предвижда вариантът, подготвен от кабинета. В края на 2005 г. средната заплата в съдебната система се очаква да бъде 1022 лв.

„Има опасност да приемем бюджет на застоя“, каза Лидия Шулева от НДСВ. Затова тя предложи разходите на фирмите за обучение и за създаване на здравословни условия на труд да не се облагат с данъци. За разходите за транспорт и обучение трябва да се ползва данъчен кредит по ДДС, допълни Шулева.

„Бюджетът е строго консервативен, без икономическа фантазия“, коментира Бойко Ватев от БНС. „Можеше да бъде по-добър“, допълни Милен Велчев от НДСВ. „Това е бюджет на спрените реформи. Имаме 11 причини да не го подкрепим“, коментира Екатерина Михайлова от ДСБ.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *