Признаха за виновни в измама бивши ръководители на Enron

Съдебните заседатели в процеса срещу Enron признаха бившите изпълнителни директори на американската енергийна корпорация Кенет Лей и Джефри Скилинг за виновни, че са излъгали за финансовите затруднения, които доведоха групата до фалит в края на 2001 година.

Присъдите трябва да бъдат произнесени на 11 септември 2006 година.

Съдебният процес приключи след четири години усилия на правителството да призове пред съда отговорните за фалита, който струва на инвеститорите милиарди долари, предизвика загубата на хиляди работни места и чиито ударни вълни се почустваха на Wall Street и във Вашингтон.

От администрацията на Буш считат, че присъдите са предупреждение срещу корупцията в компаниите.

„Администрацията се изрази достатъчно ясно, че корупцията в предприятията няма да бъде толерирана. Министерството на правосъдието преследва тези, които са замесени“, обяви Тони Сноу, говорител на Белия дом.

64-годишният Кенет Лей бе признат за виновен по шест обвинения в заговор и измама и е заплашен от присъда до 45 години затвор.

52-годишният Джефри Скилинг бе признат за виновен по 19 обвинения – заговор, измама, сделки с използване на вътрешна информация и фалшиви показания, за които може да получи максимална присъда от 185 години затвор.

В друг процес Лей е осъден по четири обвинения за банкови измами, отправени срещу него за незаконното използване на 75 млн. долара лични заеми за закупуването на акции.

Всяко обвинение предвижда максимална присъда от 30 години затвор. Експертите считат, че Скилинг не трябва да бъде осъждан на повече от 6 месеца затвор по всяко обвинение, имайки предвид факта, че е върнал заемите и кредиторите не са понесли икономическа щета.

До обявяването на присъдите двамата ще бъдат освободени под гаранция от 5 млн. долара, но Лей трябва да предаде паспорта си на властите.

Enron бе седмата по големина компания в САЩ преди фалита й през декември 2001 година, когато стана ясно, че от групата са укрили милиарди долари чрез операции, които не фигурират в баланса им, и чрез изкуствено надути печалби.

Лей и Силинг отричат да са реагирали неадекватно и твърдят, че не се знаели за реалното състояние на компанията. Те са обвинени и за злоупотреби с милиони долари, както и че са водили луксозен начин на живот за сметка на групата, чието финансово състояние в същото време се е влошавало.

Аферата предизвика криза в доверието към САЩ, придобивайки и политически оттенък, тъй като Лей е използвал част от парите на групата, за да разшири политическото си влияние чрез щедри дарения на кандидати, най-вече републиканци, и на семейство Буш.

Общо 19 ръководители на Enron са пледирали виновни или са били признати за виновни в злоупотреба с пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *