Приходите от аутсорсинг у нас са се увеличили с 60%

С над 60 на сто са се увеличили приходите от аутсорсинг у нас през последните четири години. Ръстът в сектора е 40% през 2011 г. и 13% през 2012 г. В същото време заетите в аутсорсинг компании у нас в момента са над 22 000 души, съобщи днес вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева при откриването на кръгла маса “Развитие на България като аутсорсинг дестинация – партньорство между публичния и частния сектор”. Форумът е организиран от Българската аутсорсинг асоциация и Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители, която е и най-голямата в света в областта на финансите и счетоводните услуги.

По думите на Бобева, в края на миналата година оборотът в аутсорсинг индустрията е бил около 1 милиард лева. Очакванията са в следващите три години той да дава 3 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, или около 2 милиарда лева. Прогнозата на председателя на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов е, че до няколко години броят на заетите в тази индустрия ще скочи четирикратно.

„Въпреки че правителството залага на износа на продукция с висока добавена стойност и развитието на високотехнологични производства като фактори за икономически растеж, разкриването на работни места в сектора на услугите е от сериозно значение, особено в период на стагнация в икономиката“, изтъкна вицепремиерът Бобева и покани Българската аутсорсинг асоциация да дава идеи и предложения за националната програма за индустриализация на България, която се подготвя в момента.
Междувременно основните насоки в този процес бяха очертани в „Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.“, която излезе от печат в Пловдив в началото на този месец под водещата редакция на д-р ик. Петър Нейчев, dr. rer. soc. oec.Тоде Тодев и проф. д.ик.н. Асен Конарев. Авторите на книгата са 28 икономисти, финансисти, учени, експерти и членове на Бизнесмрежа за българите по света от България и чужбина, а изданието е в резултат на усилията на пловдивска „тинк танк” група. Издател на книгата е „Атлас Финанс” АД по инициатива на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация.
На кръглата маса днес вицепремиерът Бобева разказа пред участниците какви усилия полага българското правителство да привлече в страната инвестиции в аутсорсинг. „Промените в Закона за обществените поръчки и мерките за намаляване на административната тежест целят подобряване на бизнес средата, повишаване на доверието в администрацията и подобряване на прозрачността на процесите“, обясни Бобева. Тя припомни конкурентните предимства на страната ни за привличане на аутсорсинг компании. Това са благоприятната данъчна среда, висококвалифицираните работници, членството на страната ни в Европейския съюз и близостта ни до финансовите центрове и пазарите в Евросъюза.
Вицепремиерът посочи, че се взимат сериозни мерки за преодоляване на негативната тенденция за дебалансиране на икономиката в регионално отношение: „Аутсорсинг секторът в България е концентриран в няколко големи града, които са и университетски центрове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Благоевград. В приоритетите на правителството е намаляването на различията и подкрепа на инвестициите в слаборазвитите райони с висока безработица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *