Проверките на ВЕИ-тата зациклиха между ведомствата

Шумната акция „зелени централи“, която трябваше да покаже дали и кои ВЕИ фирми са злоупотребили с преференциалното изкупуване на ток и признаването на разходите, е на път да се проточи и съвсем да затихне. Тя бе започната от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в средата на юни, като прогнозата бе да приключи в рамките на две седмици. Сега, в края на октомври – четири месеца по-късно, са готови само 14 доклада от проверки на перки и солари. Не е ясно обаче на какъв принцип са избрани те – по дата на присъединяване, по мощност, по вид производство или по друг критерий.

Готовите доклади се пращат към енергийното министерство, а експертите на Теменужка Петкова ги препращат „по компетентност“ към Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). „Това е органът, който извършва проверки, свързани с даване на гаранции за произход на електрическата енергия от ВЕИ-тата“, обясни Петкова. Тя добави, че експертите на АУЕР могат да отидат и на място да проверят произхода на тази енергия и начина, по който работи всяка централа. За колко от тях се налага ревизия, не се знае. От агенцията обясниха за в. „Сега“, че след като приключат инспекциите, ще „върнат“ резултатите към министерството на енергетиката. Към момента в него са постъпили 22 доклада от АДФИ. Досега агенцията не е засякла нарушения.

Последна дума за проверките ще имат от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от където трябва да се произнесат има ли нарушения при преференциалното изкупуване на зелен ток.

Както в. „Сега“ вече писа, през лятото ЕК отказа да признае десетки милиони евро разходи, платени по проектите, изградени с европари, защото токът от тях се купува на преференциални цени. Брюксел настоя и за намаляване на парите по Програмата за развитие на селските райони, по която са реализирани около 350 ВЕИ проекта за общо около 100 млн. лева.

РЕВИЗИЯ

Към момента проверката е приключила за 14 предприятия като „Дъбово Енерджи“, „Екосолар“, „Хаос Инвест – 1“, „АСМ-БГ Инвестиции“, „Рес Технолъджи“, „Съни – Севдалина Димитрова“ и др. Данните в тях почти преповтарят информацията от годишните финансови отчети на дружествата, които са достъпни във фирмените регистри.

ЛИЦА

Работодателите от БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ са сезирали Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, че по техни твърдения петима депутати – независимият Георги Кадиев, Кирил Добрев (БСП), Рамадан Аталай (ДПС), Венцеслав Каймаканов (ДПС) и Георги Ангелов, са в конфликт на интереси. Това съобщи в края на миналата седмица шефът на АИКБ Васил Велев пред Би Ти Ви. Според работодателите тези депутати или членове на техните семейства имат собственост върху възобновяеми енергийни източници или са търговци на ток. „Затова те трябва да декларират това обстоятелство“, обясни Велев.w

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *