Проверяват големите глобални банки за манипулиране и на валутния пазар

Глобалните банки, които първо бяха засегнати от световната финансова криза от 2008, а след това и от ролята им във фалшифицирането на междубанковата лихва LIBOR, са на път да отнесат пореден удар по репутацията си, предвид започналото разследване за манипулиране на валутните пазари, пише CNBC.

Barclays, UBS и Deutsche Bank обявиха, че са в началните етапи на разглеждане на търговските си практики, след като регулаторите са се свързали с тях. Британската Royal Bank of Scotland също потвърждава пред CNBC, че „в момента обмисля процеси около операциите си по търговия на валутните пазари“.

Панайотис Спилиопулос, директор на анализаторите на Bank Vontobel за сектора на инвестиционното банкиране, коментира пред CNBC, че всеки негативен резултат от проверките на банките вероятно ще доведе до промяна на прогнозите на анализаторите за банковите акции.

Според него, евентуални лоши новини от проверката може да значат, че банките ще трябва да държат още повече капитал.

Регулаторите са започнали проверката по-рано този месец, след медийни репортажи, в които големите глобални банки са винени в манипулации. Щатското министерство на правосъдието, британската Служба за финансово поведение, швейцарският, сингапурският и хонконгският регулатори потвърждават участието си в проверката.

„Събираме информация от широк кръг източници, включително пазарни участници. Разследването ни е в ранен етап и ще отнеме известно време преди да установим дали има злоупотреба, която обосновава налагането на регулаторни мерки“, казва говорител на британския регулатор пред CNBC.

Всеки ден на валутните пазари се търгуват по 5.3 трилиона долара, по данни на Банката за международен сетълмент, като 41% от търговията се обработва във Великобритания, а 18% в САЩ.

Deutsche Bank е световен №1 на валутните пазари, по данни на Euromoney, като през нея минава 15.18% от търговията, втората Citi има пазарен дял от 14.9%, а Barclays и UBS са малко след тях.

Обвиненията са свързани с опасения около т.нар. „лондонски фикс в 16.00“ дневна „моментна снимка“ на валутните курсове, която се ползва за бенчмарк на много по-голям диапазон валутни сделки, както и е бенчмарк за валутните активи на взаимните фондове.

Обвиненията са, че трейдъри, търгуващи за собствена сметка на големите банки, може да са се наговорили, знаейки информацията за сделките на инвеститорите, за да променят в своя полза цената на определена валутна двойка, преди 16.00 лондонско време.

При това положение, трейдърите може да са използвали информацията, която имат от сделките на своите клиенти, за да правят печалби за сметка на банките, практика известна като front running,като са се опитвали активно да търгуват около този едноминутен прозорец, за да повлияят на курсовете. При такива огромни суми, които променят собственика си, дори незначителна на пръв поглед разлика в курса може да добави огромни суми по сметката на банката, обяснява CNBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *