Прогнозата за рецесия в еврозоната потопи пазарите, петролът мина 124 долара

Обикновено институционалните очаквания за развитието на икономиката са по-оптимистични от реалността и от анализите на инвеститорите и банките, така че подобна мрачна прогноза има силен негативен ефект върху пазара.
От Европейската комисия очакват брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие с 0.3% през 2012 г, а германската икономика да регистрира ръст от едва 0.6%.
След излизането на доклада основният индекс в Лондон FTSE 100 все още расте с 0.19%, до 5 928 пункта, но в Париж CAC 40 вече пада с 0.06%, до 3 445 пункта, а във Франкфурт DAX е надолу с 0.36%, до 6 819 пункта.
Поскъпването на еврото леко намаля, до 0.38%, като единната валута се търгува за 1.3299 долара.
В Лондон цената на петрола сорт Брент с доставка през април се качва с 1.12%, до девет месечен връх от 124.28 долара за барел. Въпреки слабите икономически прогнози, иранската криза прави от нефта перспективен актив за дълги позиции.
След негативно начало, което дойде от сделки осъществени по време на следборсовата търговия вчера, когато инвеститорите бягаха от риска, днес европейските акции поскъпват. Не може да се каже, че вълната от оптимизъм има силна фундаментална основа. Публикуваните днес финансови резултати и прогнози от компании също не поощряват оптимизма.
RBS и Credit Aqricole отчетоха по-големи от очакваните загуби. Deutsche Telekom пък прогнозира спад на печалбата си преди данъци и амортизации до 18 млрд. евро през тази година, спрямо оперативна печалба от 18.69 млрд. евро през 2011 г. и 19.47 млрд. евро през 2010 г.
Немският телекомуникационен гигант докладва загуба от 1.34 млрд. евро за последното тримесечие на 2011 г, след като плати 2.3 млрд. евро на AT&T Inc, за провалената сделка за покупката на T-Mobile USA.
На този фон инвеститорите решиха да заложат на компаниите от потребителския сектор и фармацевтичните гиганти, като това поведение от подкрепено от прогноза на германското финансово министерство за скорошно ускоряване на икономическия растеж, движено от потребителското търсене.
Проучването на института IFO за бизнес климата в Германия също подкрепи апетита за риск. Индексът на бизнес климата за февруари скочи до 109.6 пункта, надхвърляйки силно очакванията на пазара. Подобрение има и в двете компоненти на индикатора, засилва се както оценката на текущите условия, така и прогнозните нагласи за развитието на икономиката през следващите 6 месеца.
Така FTSE 100 покачва с 0.25%, до 5 931 пункта, в Париж индексът на сините чипове CAC 40 качва 0.36%, до 3 460 пункта, а германският DAX е нагоре с 0.43%, до 6 873 пункта.
Докато фондовите индекси растат, еврото поскъпва, като доларът губи позиции в качеството си на резервна валута. Европейските пари са нагоре с 0.5%, до 1.3319 долара.
Отстъплението на долара, който губи и 0.17%, до 1.5696 срещу британския паунд, даде нов тласък на цената на петрола. В Лондон априлските фючърси на сорт Брент поскъпват с 0.36%, до 123.34 долара за барел.
Днес в Азия повечето основни индекси падат. Изключение от бягството от риск прави Япония, където инвеститорите се насочиха към експортните компании, стимулирани от поевтиняването на йената от началото на тази седмица. След волатилната сесия в САЩ вчера обаче, на другите азиатски пазари преобладават негативните нагласи.
Това се дължи най-вече на скъпия петрол, който, заради засилването на напрежението около Иран мина 106 долара за барел, след като експертите на Международната агенция за атомна енергетика (МАЕЕ) не бяха допуснати до ядрените обекти на ислямската република.
Войната с Иран изглежда все по-вероятна, като се имат предвид политиката на Израел за спиране на ядрените аспирации на арабските страни и острите взаимоотношения между Вашингтон и Техеран.
От друга страна влияние оказва и решението на международната агенция Fitch да третира преструктурирането на гръцкия дълг като фалит, което силно ограничи търсенето на акциите на финансовите компании. В Токио Mitsubishi UFJ Financial Group поевтинява с 0.5%, а в Хонконг HSBC Holdingsе надолу с 1.47%. За последното влияние оказва и съобщението на властите в Шанхай, които отрекоха слуховете, че се готвят да отменят ограниченията за покупка на жилища, действащи в момента.
Акциите на минните компании също са под натиск от вчерашното поскъпване на долара срещу останалите основни валути.
Така в Токио Nikkei 225 е нагоре с 0.39%, до 9 591 пункта. Основният фондов индекс в Хонконг, Hang Seng пада с 0.75%, до 21 388 пункта. В Шанхай CSI 300 печели 0.27%, до 2 525 пункта, а в Сидни S&P ASX намаля с 0.11%, до 4 368 пункта.
Цената на петрола на международните пазари вчера се повиши, на фона на новините от Иран, до 106.28 долара за барел. Днес фючърсите на американския лек суров нефт с доставка през април леко отстъпват с 0.29%, до 105.98 долара за барел, но низходящата корекция се дължи на прибиране на печалбите от спекулативни къси позиции.
При сорт Брент, корекцията е още по-малка, едва 0.1% или 12 цента, до 122.78 долара за барел с доставка през април.
Апетитът за риск на инвеститорите в Токио, съчетан с несигурността в останалата част от Югоизточна Азия спряха поевтиняването на йената, която днес печели 0.14%, до 80.17 йени за долар. Но от началото на тази седмица японската валута загуби близо 1% от стойността си срещу долара, което е позитивен фактор за износа на Япония.
Еврото поскъпва срещу американските пари с 0.22%, до 1.3279 долара. Новото споразумение с Атина прави спирането на плащанията по гръцкия дълг на практика невъзможно, разбира се зависи дали и кога гърците ще приложат на практика наложените им от Европа и МВФ мерки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *