Производството на стомана в света продължава да се свива

Началото на пролетта не донесе съществени промени на световния пазар на стомана, който продължава да се намира в стагнация, свидетелства последната статистика на Международната асоциация на производителите на стомана (Worldsteel).

В края на март производството на стомана в света беше 91,75 милиона тона, което е с 23,5 на сто по-малко от март миналата година. Тримесечното свиване достигна 22,8 процента. Прогнозите също не се утешителни, тъй като търсенето на стомана отсъства, коментира „РБК Дейли“.
По данни на Worldsteel, през първото тримесечие на 2009 г. световното производство на стомана се сви в сравнение с аналогичния период на миналата година с 22,8 на сто до 263,65 милиона тона. В по-голяма степен производството спадна в страните от Европа, а също така в Япония – производството за тримесечието намаля с 40 процента, в САЩ – с 52,5 на сто. В Русия производството се сви с 33 процента. При това Китай, на който в течение на тримесечието се падаше почти половината от световното производство на стомана, се оказа на практика единствената страна успяла да увеличи производството на метал в сравнение с аналогичния период на миналата година с 1,4 на сто.
Данните за март изглеждат по-добре, отколкото за януари-февруари 2009 г., тъй като през този месец производството спрямо февруари е нараснало с 8 процента, а спрямо януари – с 10 на сто. Но, отчитайки факта, че в развитите страни през март започва строителния сезон и икономиката се оживява след празниците, причините за оптимизъм са малко.
Главен принос за металургичната рецесия имат индустриално развитите държави и експертите не виждат реални сигнали за възстановяването на търсенето там. „Много металургични предприятия в САЩ вече са затворени или работят при минимално натоварване и никой не работи за складиране, само за обслужване на постъпващите поръчки, а следователно, не се надяват на увеличаване на търсенето“, заяви експертът на британската консултантска компания MEPS Кевин Уонг. По думите му, в Европа ситуацията е сходна. Индикатор за слабото търсене на пазара са постепенно понижаващите се цени.

БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *