Пролетта ще закъснее, чакат късни виелици

Арктика изчезва, крайбрежието на цели континенти ще бъде залято от водата, цунами и циклони ще сеят смърт и разрушения.

Апокалиптични картини вещаят световните медии през последните дни. Защото времето в северното полукълбо е доста по-топло за сезона, отколкото други години. Дори Сибир и канадският север вече се сочат като бъдещите житници на света. Причината: парниковият ефект. Климатът подлежи на промени, но не толкова драстични и резки, категорични са обаче специалистите. Статистиките показват, че топли и сухи зими като сегашната е имало неведнъж. Включително, разбира се, и в България. И то много преди да се заговори за парников ефект. Достатъчно е човек да чете историческите справки на страниците за времето. Още се помни например зимата на 1982-1983 г., когато не капна капка дъжд, да не говорим за сняг. И обратното – закъснели виелици и студ през май също не са необичайно явление.

На базата на хилядолетен опит народът си е създал свои критерии, по които да прогнозира времето. Популярна например е формулата, че късен цъфтеж на различни дървета и храсти през есента вещае сурова зима. Учените отдавна са разгадали този феномен, който хем потвърждава, хем коригира народното поверие. Става дума по-скоро за закъсняване на пролетта, обясняват специалистите.

Другото поверие за зимата е свързано с гадаене на 13 септември (св. Симеон Стълпник по Юлианския календар). Каквото е времето на този ден, такава ще е и зимата. Справката за тази година показва, че денят е бил слънчев и топъл за сезона. С незначителни мъгли в утринните часове.

Константин СЪБЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *