Промените в Закона за здравното осигуряване

Сега е времето на здравните реформи, защото по време на криза броят на болните се увеличава – така мотивира на кръгла маса решението на правителството да започне чаканата много години реформа в здравната система Лъчезар Иванов, зам.-председател на Народното събрание и председател на парламентарната Комисия по здравеопазване. На кръгла маса за промените в Закона за здравно осигуряване Иванов посочи, че сега стартира първият етап от реформата.
Според здравния министър Божидар Нанев философията на промените върви в посока на оздравяване на системата и нейното оптимизиране чрез затягане на финансовата дисциплина. Важна част от надзора на всички дейности е и мадицинския и пациентския контрол.
На средващ етап и след консултации с модели извън България ще стане ясно какво предлагат управляващите като промяна в здравноосигурителния модел.
Д-р Нанев посочи, че предстои
осигурителните плащания да бъдат третирани наравно с данъците и социалните осигуровки.
Това означава, че хората, които не внасят здравни осигуровки, ще бъдат глобявани. Има идея по примера на данъците, който не е платил здравни осигуровки, да не може да напуска страната.
Президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев призова да се мисли диференцирано към здравно неосигурените, които са около 1,150 млн. души. Сред тях има богати, има временно излизащи навън на работа българи, а има и такава категория, която никога не плащат никакви свои задължения, каза още д-р Тренчев ипосочи още 2 проблема на системата: източването от НЗОК на пари за неизвършени дейности, както и използване на средства не по предназначение.
Председателят на Асоциацията на лицензираните дружества задоброволно здравно осигуряване – д-р Мими Виткова, коментира, че 5% от неосигурените, които живеят в градовете, са обявили над 1000 лв. доходи на член от семейството. „Как НАП им е прибрала данъците, но не и осигуровките“, попита д-р Виткова.
Ако предложените промени в Закона за здравното осигуряване бъдат приети,
догодина на бюджета ще бъдат нужни допълнително 600 милиона лева.
Бюджетът в момента не разполага с тези пари, затова се търсят всякакви варианти за тяхното осигуряване, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
130 млн.лв. ще дойдат от увеличението на акциза за цигарите, като идеята е те да бъдат дадени на министъра на здравеопазването, посочи Дянков. Той уточни, че желанието му е тези средства да отидат за дейности по лечението на пациенти, свързани с цигарите, например астматици или онкоболни. Финансовият министър обяви статистика, според която 48% от децата под 13 г. вече са пушили, а общо 72% от българите са пушачи. От тях активните са около 42%, а останалите 30 на сто са пасивни.
Други 60 млн. лв. ще бъдат осигурени от увеличението на акциза за спиртните напитки с 15%, ако бъде прието. „Бих искал тези средства да влязат в масовия спорт“, поиска още Дянков.Той обаче не се ангажира да прогнозира какъв ще бъде ефектът върху цените на спиртния алкохол, като подчерта, че крайните цени зависят от производителите.
Проектът предвижда
от догодина всичките 8% от здравната вноска да се използват за здравеопазване.
Досега 2% от тях бяха заделяни в резерва на НЗОК в БНБ. Засега няма яснотаза какви дейности може да се ползват парите от този резерв.
Държавата ще увеличи от 4% на 6 на сто вноската за всички граждани, които се осигуряват за сметка на бюджета.
Такива са деца, пенсионери, ученици, студенти, социално слаби. Коментира се и изваждането от консолидирания бюджет на НЗОК на резерва на касата.
През 2010 г. всички дейности и консумативи, които в момента не се покриват от здравната каса ще се регламентират в отделен списък, стана ясно още на кръглата маса. Той ще се публикува на видно място от всяко лечебно заведение. Така
пациентите ще знаят за какво точно лекарите може да им искат пари, както и колко.
По този начин ще се намали делът на нереглементираните плащания в системата без да се натоварват допълнително финансово хората в момент на криза, обясни д-р Божидар Нанев. С регламентирането на списъка ще се даде и реална възможност на пациентите да избират как да покрият тези разходи – директно от джоба си или като се осигуряват в доброволните здравноосигурителни фондове.
Според разписаните предложения,
директорът на Националната здравноосигурителна каса ще се избира от Народното събрание,
подобно на избора на шефове на БНБ и КФН. Според авторите на промените – ПП ГЕРБ, това би било залог за прозрачност и безпристрастност. Не стана ясно обаче дали този човек трябва да бъде финансист, или лекар.
Друга промяна в закона предвижда
ценообразуването и заплащането на медицинската помощ да бъде поето от Изпълнителна агенция за анализи и прогнози към Министерство на финансите.
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който присъства на форума, обяви: „Действаме на принципа кой за каквото е учил. Ценообразуването и методологията трябва да се правят от финансисти, а не от хора, които не се занимават с цени“. Лекарското съсловие обаче смята, че не елогично да не договаря цените на медицинските дейности.
Ще бъде пристъпено и към
оптимизиране на болници.
В момента голяма част от лечебните заведения не отговарят на здравни и други изисквания. Болниците за активно лечение нас са 420. Нерентабилните могат да бъдат преструктурирани според възможностите, може да се мисли за публично-частно партньорство, а може да се пристъпи и към приватизация. Това обяви здравният министър д-р Божидар Нане.
Броят на университетските болници от 19 към настоящия момент ще бъде съкратен до 3 за София и общо 7 за страната. В София остават Александровска болница, „Света Екатерина“ и ИСУЛ. Останалите университетски болници ще бъдат в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна, стана ясно на кръглата маса.
Идеята е до 14 дни всички заинтересувани страни да изпращат своите предложения за промени в Закона за здравното осигуряване. Предложенията ще влязат за разглеждане в парламента между първо и второ четене на законопроекта.
Реалното им прилагане обаче ще стане не по-рано от средата на следващата година.
Идеята е в началото на 2011 г. вече да има приети и подзаконови нормативни актове, както и промени в други свързани закони – така, че приетите промени да бъдат приложени на практика. Това означава, че
избраният здравноосигурителен модел ще се промени реално през 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *