Протести в цял свят срещу финансовата политика

Митинги вече се проведоха в американски градове като Денвър, Сиатъл, Сан Диего и Ню Йорк. Демонстрации са очакват и в лондонското Сити – финансовото сърце на британската столица. В Мадрид активистите ще извървят пътя до емблематичния площад, от който през пролетта започна движението на възмутените.
Хиляди млади хора в Германия протестират срещу дълговата криза и политиката на банките.Пред сградата на Европейската централна банка във Франкфурт те провеждат най-масовата подобна демонстрация досега, предаде БНР. Протести срещу несправянето на банките с кризата има не само във Франкфурт, но и в много други германски градове. Участниците в протестните демонстрации са организирани по интернет. Това са предимно млади хора, които считат, че банките с техните спекулативни операции увеличават богатствата си като допускат и големи провали, а обикновените хора трябва да плащат за техните грешки. Демонстрантите са обединени от становището, че вече е невъзможно финансовите институции да бъдат регулирани и да се спре вълната от спекулации и че дори политиците са безсилни пред мощта на банките. Пред сградата на Европейската централна банка във Франкфурт се издигат призиви политиците да не допускат демокрацията, социалната сигурност и обществените разходи да бъдат дадени в жертва на могъщия и несправедлив финансов сектор, който продължава да трупа съмнителни печалби, дори в период на криза.
Междувременно рейтинговите агенции продължават да понижават рейтинги на водещи банки. „Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на френската банка Бе Ен Пе Париба с една степен – от „АА“ на „АА отрицателна“, предаде ДПА. Агенцията се мотивира с по-слабите икономически перспективи за Европа, включително за периферните страни, с чиито дългове някои френски банки са значително обвързани. По-ниският рейтинг оскъпява вземането на нов кредит, отбелязва ДПА. Ден по-рано, агенция „Фич“ предупреди за възможно понижаване и на своята оценка за Бе Ен Пе Париба.
Днес движението на Възмутените, бунтуващи се срещу породената от кризата несигурност и срещу могъществото на финансите протестират по цял свят с надежда да придадат международно измерение на тази небивала форма на недоволство, възникнала през пролетта в Испания.
Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания „възмутените“ и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден символ, прицелвайки се във важни финансови центрове като Уолстрийт, финансовото сърце на британската столица – лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт.
Разпростирането на движението чак до Съединените щати „показва, че става въпрос за проблем, който засяга не само Испания, а и целия свят, тъй като кризата е глобална, пазарите действат в световен мащаб“, обяснява Хон Агире Суч, говорител на движението в Испания. След големите демонстрации през пролетта в Испания, движението обхвана множество страни, но с твърде разнообразна аудитория, като мобилизацията – във Франция, например – остана доста слаба. Липсата на конкретен водач, отхвърлянето на всякаква форма на политическа структура, крайната „демократичност на участието“, поставиха под съмнение жизнеспособността му. „Терминът Възмутен е нещо като етикет, връзките все още са доста хлабави. Няма общи искания, в това е слабостта на движението“, подчертава Арно Закари, бивш председател на антиглобалистката организация АТТАК в Белгия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *