Пръстови отпечатъци в болниците? Има и по-лесни начини

Предложението на здравния министър д-р Петър Москов в болници да се постъпва само посредством пръстов идентификатор среща подкрепа в лицето на Пациентски организации „Заедно с теб“. Това става ясно от писмо на организацията до Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и медиите.

То е във връзка с многобройните сигнали от страна на пациентите за масовите изписвания без значение от здравословното състояние, след като болницата е усвоила предназначените по съответната клинична пътека пари. Хората обаче не се осмелявали да подават жалби заради опасението, че при следваща необходимост от медицинска грижа ще бъдат ощетени от лекарите.

Според пациентските организации хоспитализирането на пациенти без необходимост, освен неоправданото изразходване на публини средства, предизвиква и психическо натоварване, напрежение и страхове както у пациента, така и у близките му, тъй като диагнозите често са преекспонирани.

Припомняме, че в началото на седмицата д-р Москов оповести решението си в лечебни заведения и аптеки да се влиза само след даване на пръстов отпечатък. Мярката ще влезе в сила до края на януари догодина, като идеята е властта най-сетне да стопира фалшивите надписвания на лекарства и хоспитализации.
Свързани статии..
В болници – с пръстов отпечатък. Като сме стигнали дотам 5
Децата ще влизат болница само срещу лична карта на родител 0
Касата обвини болниците в ненужни хоспитализации 0

От „Заедно с теб“ подкрепят всяка една стъпка, която ще спре източването на обществения фонд и посочват, че контролът е необходим и за защита на добросъвестните болници и аптеки, които са коректни при изразходването на публични средства.

Пламен Таушанов от Българската агенция за закрила на пациентите обаче изрази някои резерви по отношение на новата мярка. Пред Puls.bg той коментира, че всякакви идеи за по-строг контрол са полезни и добри, но има и далеч по-евтини и лесни начини злоупотребата с парите за здраве да се спре.

Един от методите е в здравните заведения да се влиза само с лична карта, предложен преди близо 5 години от сама Агенция за закрила на пациентите. За жалост тя беше осъществена половинчато и неефективно. Според Таушанов причината за това е, че апарататите за чекиране на пациентите не са закупени от НЗОК, както е било предложено първоначално, а от самите болници. Така се е дала още една възможност за фалшифициране, тъй като апаратурата позволява фиктивно постъпване в лечебно заведение с копие от личните документи.

Според него е по-добре тази система да се усъвършенства и реализира така, както трябва, вместо да се въвеждат нови и недообмислени начини за контрол.

Друга и още по-проста, но ефикасна мярка, е пациентът да бъде изписван след като е сложил подписа си върху документ с история на заболяването – но не епикриза, която голяма част от пациентите взимат. Така болният ще е наясно за диагнозата, проведената терапия и ще се е съгласил да бъде изписан, само ако вече се наблюдава възстановяване.

Полезно ще бъде и ако здравната каса спре да признава амбулаторните прегледи без подпис, каквато е практиката в момента, коментира още Пламен Таушанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *