Путин: Руски конкуренти искат да провалят Бургас-Александруполис

Конкуренти на Русия са решени да торпилират нейните международни енергийни проекти, включително и петролопровода Бургас-Александруполис, който се реализира в сътрудничество с Гърция и България, смята руският президент Владимир Путин.
В изявление, цитирано от радио „Ехото на Москва“, Путин казал, че за осъществяването на тези намерения били пуснати в ход най-различни методи: от екологични протести до политически игри.
Енергийните проекти са изключително капиталоемки, но и много изгодни от икономическа гледна точка. Те имат едновременно и политическа окраска, защото, като правило, водят до повишаването на ролята на една или друга страна, в този случай в европейската енергийна политика, допълва руският президент.
Петролопроводът Бургас-Александруполис трябва да транспортира нефт от находища в Русия и Казахстан, през България до Гърция, при това заобикаляйки Босфора и Дарданелите. Неговият капацитет е 35 млн. тона петрол годишно, с възможност да се увеличи до 50 млн. тона.
Международната проектна компания, която ще строи и експлоатира тръбопровода, е 51% притежание на руските енергийни гиганти „Газпром нефт“, „Роснефт“ и „Транснефт“. По 24,5% имат участниците от страна на България и Гърция.
Помолен да коментира преимуществата на петролопровода Бургас-Александруполис, анализаторът от руската инвестиционна компания „Тройка Диалог“, Валерий Нестеров, казал за българската агенция БГНЕС, че те са няколко и са много важни. Нестеров изброил сред плюсовете сравнително малката дължина на тръбопровда, достатъчно голямата му мощност, излаза на дълбоководно пристанище, както и факта, че ще пресича само две страни.
„За сравнение проектът „Адрия“ преминаваше през няколко страни и когато една от тях не бе съгласна той пропадна“, казал още Нестеров и допълнил, че „колкото по-малко участници има в петролопровода, толкова по-надеждна е системата“.
Проектът Бургас-Александруполис често е определян в медиите като голям политически успех на Русия. Попитан дали петролопроводът е политически или икономически успех, Нестеров изразява мнението, че „в международните отношения петролът и политиката са здраво свързани“.
„Единствено съотношението между тях във всеки конкретен случай е различно. Но политиката винаги присъства, тъй като животът в много страни, тяхната икономическа и политическа мощ, са свързани с петрола“, казва руският експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *