Пчелари настояват за промяна на условията за евросубсидии

Според пчеларите, отрицателно влияние върху производството на мед оказват редица не добре обмислени нормативни актове, които на практика подпомагат главно търговците, които изкупуват меда, а не тях, анализират от Старозагорския икономически портал.
Затова пчеларите настояват за промяна на начина на субсидиране на производителите на пчелен мед, така че финансирането да достигне до тях.
Според закона за подпомагане на земеделските производители, всеки регистриран пчелар може да сключи договор с фонд „Земеделие“ и да получава държавната субсидия.
Но съществува и разпоредба, според която държавна подкрепа получават само пчеларите, които продават продукта си на преработвателни фирми първа категория, които изнасят преработения пчелен мед. Така на практика преработвателите и търговците „определят“ броя на пчеларите, които получават тази държавна подкрепа, казва Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз.
Пред БНР той пояснява, че в момента състоянието на пчеларството в България е изключително тежко и се налагат бързи мерки за спасяване на отрасъла.“Сега действа национална програма за пчеларството, която е с 3-годишен срок на действие – от 2008 до 2011 г. – обяснява той. – По тази програма, която се обслужда от държавен фонд „Земеделие“, средства обаче получават най-вече търговците и производителите на пчели-майки. Редовият пчелар няма достъп до тях.
Освен това финансовият ресурс на програмата е недостатъчен. Той стига едва за около 189 пчелари. А в България те са над 35 хиляди. При тези условия пчеларството, възстановяването на пчелните семейства е невъзможно. Нашите искания са следните: средствата, които се отпускат от ЕС, да се раздават под формата на субсидия за всяко пчелно семейство.“
Трябва ни държавна политика за пчеларството като цяло, казва Пламен Иванов. Нашите искания, посочва той, са за финансово подпомагане на базата на всяко пчелно семейство, освен това премахването на зависимостта от търговците-преработватели, които изкупуват произведения мед на ниски цени. Така те печелят, но пчеларите губят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *