Първанов: „Белене“ – модерен европейски проект

Шокът от януарската газова криза постави отново въпроса за опасната зависимост на Европейския съюз от руските доставки. В това отношение България може да бъде посредник, заявява президентът Георги Първанов в интервю за „Зюддойче Цайтунг“.

„Поради своето географско положение България може да бъде мост между доставчиците вЦентрална Азия и получателите в Европа“,подчертава българският държавен глава в интервю, което помества днес авторитетният „Зюддойче Цайтунг“. Ето основните моменти от изявленията на българския президент пред авторитетния мюнхенски всекидневник в превод на Радио Дойче веле.

През януари България бе засегната особено силно от газовата криза. Чувства ли се недостиг от енергия в страната, е първият въпрос към Георги Първанов.

„Важността на темата се осъзнаваше още преди кризата. Всички ние в Европа сме зависими от една страна от доставчиците и от друга страна от трансферните пътища. От няколко години България полага усилия за диверзифициранеи в двата сектора. Като примери споменавам проектите Южен поток и Набуко.“

Връзките с Русия – рентабилни и за двете страни

„Зюддойче Цайтунг“ продължава със следната констатация:България има историческо приятелство с Русия. Русия освобождава България на два пъти, през 1878 и 1944. Преди една годинабяха подписаниредица енергийни договори. Критиците казват, че България била силно зависима от Русия.

„Между нашите два народа действително съществуват много позитивни традиции“, отговаря българският президент и продължава: „Сега ние опитваме да градим модерни прагматични връзки, коитоикономически и политически да са рентабилни и за двете страни.

България обаче изградисъщо толкова добри отношения и с другите страни, които биха могли да представляваталтернативнидоставчици на природен газ, като например Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан. Лично аз бях на посещения в тези страни и се уверих с каква любов и приятелствогледат там на нашата страна.

Това е добра предпоставка за почиваща на доверие посредническа роля, ако Европейският съюз пожелае това.“

На въпроса дали вярва в реализацията на проекта „Набуко“ Георги Първанов отговаря така: „Силно се надявам на това. Във всеки случай България ще направи всичко възможно за успешното осъществяване на този проект.“

Белене – модерен европейски проект

Под натиск на Европейския съюз българската АЕЦ „Козлодуй“ трябваше, по съображения за сигурност, да изключи четири от шест действащи реактора. По време на последната газова криза Вие и други политици настоявахте два блока в Козлодуйотново да бъдат включени. Защо българите взимат толкова много присърце тази електроцентрала, е следващият въпрос на „Зюддойче Цайтунг“ към българския президент.

„Българите взимат присърце справедливостта. Тези реактори бяха изключени въпреки експертизите на МААЕ, които установиха, че тези съоръжения са сигурни и годни за експлоатация за години напред“, казва Георги Първанов.

Оспорвана е също и АЕЦ „Белене“. Правозащитници казват, че също и тя не е сигурна, продължава по темата „Зюддойче Цайтунг“.

„Навсякъде по света има правозащитници, които критикуват атомната енергетика и що се отнася до мен – уважавам тяхното мнение. Искам обаче да напомня, че в проекта Белене участват гиганти като „Сименс“ и „Арева“.

Това означава, че „Белене“ е един модерен европейски проект“, казва в заключение Георги Първанов.

Източник: Suеddeutsche zeitung/Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *