Първи сме в Европа по износ на билки

България е на първо място в Европа и на четвърто в света по износ на билки.

Всяка година от страната ни излизат над 12 000 тона от лечебните растения, които у нас са в изобилие.Това стана ясно на фестивала на билките, който се проведе в Пловдив.

„Заемаме челно място, защото по нашите географски ширини има много голямо разнообразие от лечебни растения, а и съдържанието на активни вещества в тях е с много високо качество“, обясни за „Новинар“ д-р Петър Димков.

По думите му едни от най-разпространените билки са т. нар. трапезни. Това са мащерката, маточината, ментата и риганът.

Сред търсените български билки са още липовият цвят, както и плодовете на кориандъра и шипката, копривата, лайката, глогът и къпината. Експерти допълниха, че снабдяваме с билки основно страни от Европа, както и Канада.

В света само Китай, Индия и Мексико имат повече лечебни растения от нас.

На територията на България растат 4012 висши растения, а около 790 имат лечебни свойства, допълниха специалистите, които участваха на панаира на билките, на който посетителите се информираха за полезните свойства на билките.

„С годините все по-често обръщаме поглед към природните средства за лечение, а с правилната комбинация и доброто познаване на растенията могат да се лекуват всякакви здравословни проблеми“, категоричен е д-р Димков.

На пазара вече има продукти за седем от най-честите оплаквания – проблеми в стомаха, бъбреците, стрес, имунна система, черен дроб, наднормено тегло, повишен холестерол. Суровина за всички тях, както може да се очаква, са само българските билки, подчертаха производителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *