Първо място за Украйна сред борсите в ЦИЕ през февруари, SOFIX е пети

Индексът на сините чипове на българския капиталов пазарSOFIXотчетеръст от 8,7% през февруари. Представянето на борсовия измерител през втория месец на годината му отреди петото място сред най-добре представящите се водещи борсови индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Определено оживлението на родния капиталов пазар продължава. Показателен за това е прирастът на SOFIX, реализиран от началото на годината – близо 21%, или половината отпокачването за изминалата 2013 г.! По повишение от старта на 2014 г. нашият индекс е трети сред разгледаните в анализа индекси от региона на ЦИЕ.

Изненадващо или не – със своя ръст от 30,43% през февруари лидер е украинският индексPFTS. От началото на годината покачването е с близо 31 на сто. Събитията в страната буквално бяха непредсказуеми. През месеца властта бе сменена. Президентът Виктор Янукович потъна в неизвестност, но се оказа, че е в Русия.Олександър Турчинов пое неговия пост.В крайна сметка стана ясно, че в Украйна ще бъдат произведенипредсрочни президентски избори, ще бъде формирано правителство на националното единство и ще бъде върната конституцията от 2004 г.

Реакциите на инвеститорите и на рейтинговите агенции също не закъсняха. Размириците натежаха надържавните облигации,Fitchпонижи рейтинга на Украйна до ССС, аMoody'sнамали кредитния рейтинг на страната от Caa1 на Caa2.

И това не е всичко – местната валута – гривна, потъна до10-годишно дъно спрямо долара. Украинската централна банка наложиограничение върху тегленето на чужда валутас цел да намали паническото теглене на пари, породено от рязко поевтиняващата национална валута.

Но на какво се дължи рекордният месечен ръст на основния борсов индекс в Украйна? Ако погледнем по-тясно представянето му през месеца, ще видим, че само за три дни – от 17 февруари, когатожертвите вече бяха стотици, до 20 февруари, когатобе обявено примирие, PFTS изтри близо 8% от стойността си. След това последва силен ръст.

На 27-и февруари показателят достига близо 404 пункта – нива, невиждани от юни 2012 г. насам. Все пак страната поиска финансова помощ от МВФ, тъй като е изправена предриск пред фалит.

През февруари 13 от общо разгледаните в анализа 19 борси от ЦИЕ са отчели повишения. Само четири индекса обаче са нараснали с 10 на сто.

На втора позиция за месеца се нарежда борсата в Казахстан. Водещият бенчмаркКАSEприбави 23,48% към стойността си. Oт началото на годината прирастът му е сходен – 24,82 на сто.

В топ пет по повишение, освен Украйна и Казахстан, попадатГърция(+11,34%),Словакия(+10,5%) иБългария(+8,7%). Най-слабо пък се представиха основните индекси вУнгария(-6,4%),Русия(-2,6 на сто),Латвия(-1,71%) иЕстония(-0,96%).

Руският водещ индексRTSпродължава пропадането си. 2013 г. изпрати с понижение от близо 6 на сто, апрез януарибенчмаркът се сви с близо 10%. От началото на годината RTS е спаднал с над 12 на сто.

В първия ден на март пъкМосковската фондова борса претърпя срив. Другият водещ индекс –MICEX, се смъкна с около 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна. RTS пък пропадна с цели 12% само за ден.

От началото на годината отчитащите повишения водещи индекси от региона на ЦИЕ са 15 на брой. Само четири от разгледаните пазари записват понижения. В дъното освен руският индекс попадат турскиятISE 100(-7,74%), унгарскиятBUX(-4,41%) и румънскиятBET(-0,9%).

В Турция политическото напрежение продължава и това оказва допълнителен натиск върху националната валута. Рейтинговата агенцияS&P понижи перспективата пред рейтинга на южната ни съседкаот „стабилна” на „негативна” . Това означава, че в следващите 12 месеца кредитния рейтинг от ВВ+ може да пострада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *