Пътното строителство може да извади България от кризата

Обемът на търговския обмен между България и Сирия в никакъв случай не отговаря на това, което съществува между страните като потенциал и доверие. В мое лице вече имате посредник, който ще работи за реализирането на съвместни проекти, които да увеличат партньорството между двете държави.

Това каза по време на лекция пред студенти в Университета за архитектура, строителство и геодезия в София проф. Маруан Ал-Фауаз, който е генерален директор на външнотърговската организация GFTO в арабската страна, съветник на сирийския премиер по изпълнението на проекти на Европейския съюз в Сирия, работи като инвестиционен консултант в Организацията на Обединените Нации и е бил член на сирийската делегация за преговори за партньорство между ЕС и Сирия.
Гостът изтъкна, че строителството и в частност пътното строителство биха могли да бъдат моста, който ще изведе България от кризата, а Сирия би могла да спомогне за това. У нас са определени редица стратегически обекти във всичкипровинции, които са собственост на държавата и върху които планираме да се изградят молове, туристически обекти и заводи, посочи Ал-Фауаз.
В Сирия произвеждаме 90% от това, което се нуждаем като фармацевтика, но все още се налага да внасяме животоспасяващи медикаменти, за които нямаме производствен капацитет. Бихме искали обаче да построим такова предприятие, което да елиминира тези 10% внос на лекарства.
Внасяме още електроуреди, цимент, напоителна техника и съоръжения.
По отношение на инфраструктурата, тя е в задоволително състояние, но винаги има проекти за модернизиране и развитие, каза сирийският лектор. Той не скри, че въпреки прогнозите, че няма да е сред засегнатите от финансовата криза, неговата страна понася несгодите наглобалната ситуация в момента.
Нефтените ни ресурси не успяха да омекотят удара, защото цената на петрола на международните пазари спадна и това се отрази негативно. За сметка на това обаче нямахме срив в банковата сфера, защото частните банки у нас са малко на брой и нямат още толкова голямо влияние в страната. Борсата също не бе сред факторите, които да задълбочат положението, тъй като Сирия има капиталов пазар едва от една година и регулациите са много строги.проф. Маруан Ал-Фауаз

Като страна, която преминава от планова към пазарна икономика, не искаме да повтаряме грешките на държавите, минали през този преход преди нас. С интерес изучаваме опита на европейските страни в публично-частните партньорства и държавата подкрепя активно тези инициативи.
Проф. Маруан Ал-Фауаз изрази желание да види подобрение не само в икономическите отношения между България и Сирия, но и по отношение на научния обмен. Той отправи покана към двама студенти на университета, които с отличните си резултати през годината ще завоюват привелегията да посетят университета в Дамаск и да добият представа за страната и възможностите за бизнес и развитие.
Лекторът бе в България по покана на Трейс Интернешънъл ЕООД, дружество от системата на Трейс груп холд АД, чийто президент инж. Николай Михайлов също е университетски преподавател и води курсове по „Съвременни технологии на строителството на пътища“ и „Строителство на автомобилни пътища“ в УАСГ.

Финанси
Снимки: Тrace

инж. Николай Михайлов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *