Разглеждането на декларацията за посланиците отпадна

Мнозинството само се отказа от разглеждането на декларацията за отзоваване на посланиците в Турция и САЩ. Това е опит да излезе от сконфузната ситуация, в която го вкара външният министър Желева, а на парламентарно ниво – Сидеров и Костов, от конфликта, в който забъркаха институциите и от злепоставянето на България пред света. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.
„За съжаление, успешен беше опитът на външния министър да заблуди правителството, да заблуди премиера, че е проведена съгласувателна процедура по отзоваване на двамата посланика“, коментира Манолова, предаде агенция Фокус.
Тя добави, че Решение номер 2 от 2002 г. на Конституционния съд гласи, че е необходима съгласуваност между президента и правителството по отношение на провеждането на външната политика, включително назначаването и отзоваването на ръководителите на дипломатическите представителства на България.
По думите на Манолова българският президент не е регистратор, не е деловодител, който просто да отразява предложенията на правителството.
„Това е негово конституционно правомощие и решението по това правомощие той взима обосновано, мотивирано и след като разполага с цялата необходима информация. Това е толкова по-съществено в случаите, когато става дума за отзоваване на посланици, защото самата стъпка е достатъчно дискредитираща и по отношение на България“, допълни тя. „Посланиците вече са дискредитиране вследствие на тази разправия, на това противопоставяне между институциите и отдаваме тяхното желание за оставка на това, че те се чувстват дискредитирани“, коментира още Манолова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *