Разпродават знакови хотели

Един от знаковите обекти на курорта Златни пясъци – хотел „Астория“, е обявен за продажба на търг. Това се разбира от регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители.
Комплексът е собственост на „Капси турс“ и се продава с начална цена 3,019 млн. лв. Той включва хотелското тяло на „Астория палас“ с кафе-сладкарница, сладкарски цех, лоби-бар, дискотека и ресторант заедно с правото на строеж.
В момента се търсят нови собственици на 80 хотела във Варна и на 30 в Добричко, показва справка в един от най-големите сайтове за обяви на недвижими имоти – imot.bg. Половината се предлагат на цена над милион евро. Най-висока е офертата от 38 млн. евро за хотелски комплекс на Златни пясъци, на първа линия, с площ 50 000 кв.м. Най-евтиният хотел, който може да се купи, струва 220 000 евро.
Продават се хотели и в центъра на Варна, като в Гръцката махала за 6-етажна сграда с площ 617 кв.м цената е 1,7 млн. евро. На Галата се предлагат 4 хотела на цени от 500 000 до 3 млн. евро до евро.
Най-скъпо в региона се продава хотелски комплекс в Каварна – за 11 млн. евро. Само в този малък крайморски град има оферти за 4 обекта. Още толкова са обявени и в Албена. В Кранево пък се предлагат 9 хотела, като най-високата цена е 1,4 млн. евро.
Общо 716 хотели в страната са обявени за продажба. Близо 40 туристически обекта, основно по Черноморието, се предлагат и в сайта businessforsale.bg.
Офертите за Варненския регион през октомври са на равнището отпреди два месеца. Сега обаче се предлагат повече хотели за продан на Златни пясъци в сравнение с август, коментират местни брокери. По техните думи продажбата на хотел е съвсем различна от всяка друга на недвижим имот. В случая наред с имота се продава и бизнесът. А голяма част собствениците на хотели търсят купувачи заради слаб мениджмънт и затъване в дългове. Над 85% от обектите са построени със спекулативна цел, без пазарна ориентация, твърдят от Института за анализи и оценки в туризма. Оферират се предимно хотели, които не са на първа и втора линия, такива, които не може да се напълнят с туристи. Причината за продажбите са зле направените бизнес планове, които превръщат обекта в тежест за неговия собственик, допълват от Съюза на инвеститорите в туризма. Въпреки тежкото състояние на туристическия сектор и голямото предлагане все още няма хотел, продаден на загуба, заяви за в. „Черно море“ Благой Ралин председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Всички сделки са извършени на цени, които са значително по-високи от размера на вложените инвестиции, категоричен е шефът на хотелиерския бранш. Това означава, че спадът от 22% в офертните цени на предлаганите хотели на Златните все още не е най-ниското ниво за тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *