Разследват злоупотреби с борсова информация в САЩ

Броят на арестуваните САЩ финансисти от Wall Street по обвинения в измами и конспирация при мащабен скандал със сделки с използване на вътрешна борсова информация стигна 14, в който са замесени директори на хедж фондове, шефове на компании от Силиконовата долина и множество адвокати, предаде Reuters.

Измамните практики звучат като част сценария на телевизионни сериали като Семейство Сопрано. Следователите твърдят, че заподозрените са носели чанти, пълни с пари, използвали са предплатени мобилни телефони, за да избегнат подслушване и са имали прякори като Гърка и Октопода.

При най-мащабната акция в разследването Цви Гофер, управител на нюйоркската брокерска компания Incremental Capital, е обвинен в ръководенето на обръч от сделки с използване на вътрешна борсова информация, който е отчел печалба от 11 млн. долара.

В полезрението на следствието е инвестиционният фонд Galleon Management, чийто директор Радж Раджаратнам бил задържан на 16 октомври заедно с петима негови предполагаеми съучастници.

Случаят с Galleon Management е най-голямата схема за измама с борсова информация в историята на Wall Street.

Милиардерът Раджаратнам, който е основател на фонда, е обвинен в ръководене на операцията.

Сред арестуваните са адвокатът Артър Кутило на инвестиционната компания Ropes & Gray LPP, който е работил в офис на Galleon; Еманюъл Гофер, братът на Цви, адвокатът Джейсън Голдфарб и Дейвид Плейт, който са свързани с Incremental Capital.

Според доклад на разследването схемата на Цви Гофер е включвала акции на производителя на мрежово оборудване 3com Corp., компанията за телекомуникационно оборудване Avaya Inc. и фармацевтичната група Axcan Pharma Inc.

Бившият анализатор от рейтинговата агенция Moodys Corp. Дийп Шах, който е момента е директор на компания за безжични мрежи, е обвинен в разкриване на секретна информация при придобивания и други дейности.

Сред обвинените в разкриване на секретна информация е и Али Харири, вицепрезидент на производителя на чипове за безжични мрежи Atheros Communications Inc.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и срещу Али Фар, основател на хедж фонда Spherix Capital LLC., Ричард Чхо-бен И, бивш президент на фонда, сегашни и бивши директори на хедж фонда S2 Capital, Рууми Кхан, углавен престъпник и бивш служител на компанията за производство на компютърни чипове Intel.

Федералните прокурори заявиха, че според разследването злоупотребите с борсова информация възлизат досега на 40 млн. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *