Расте броят на жертвите при силното земетресение в Япония

Трус със сила 8.9 край японския бряг предизвика 10 метрови вълни цунами, които опустошиха крайбрежните райони. Най-малко 288 души са загинали, а броят на ранените надхвърля 300. Потвърдена е смъртта на 88 души, а 349 са в неизвестност. В цифрата на жертвите не са включени между 200 и 300 тела, които полицията на префектура Мияги откри на плажа в най-силно засегнатия от вълните цунами град Сендай.
Съобщава се за пътнически влак и кораб, със 100 души на борда, които са били пометени от опустошителните вълни, затова и се очаква броят на жертвите да продължи да расте.
От МВнР засега не разполагат с информация за пострадали българи. Близо 600 наши сънародници пребивават постоянно в Япония. Един от тях – Владимир Джурджев, който работи в българския ресторант „Загорие“ в японската столица, заяви за БНР, че в Токио все още се усещат вторични трусове. До момента той не се е свързал с посолството ни.
От външното министерство обявиха денонощни телефони, на които българските граждани могат да се обадят във връзка със земетресението в Япония. Телефонът в министерството е 0886-71-88-99, а телефонът в посолството в Токио е 0081-3-34-65-10-21.
От района на атомната централа „Фукушима“ са евакуирани 2000 души, заради повреда в охладителната система, която може да предизвика авария. Повишено е нивото на тревога и в останалите атомни централи в близост до епицентъра на труса. Силна експлозия е регистрирана в нефтохимическия комплекс в Сендай. Петролната рафинерия в Ичихара, близо до Токио, също беше погълната от пожар.
Милиони пътници бяха блокирани по летищата, гарите и метростанциите в по-големите японски градове. Очевидци като учителката Лора Хюс съобщават: „На третия етаж сме и усетихме много силен трус, след което всички бяха евакуирани. Работя в центъра на града и видях, че повечето хора вече бяха излезли на улицата. Електричеството, газта и водоподаването бяха прекъснати навсякъде“.
Междувременно приливните вълни, предизвикани от труса в Япония, преминаха през Хавайските острови. Предупреждение за опасност от цунами беше отправено към всички държави в тихоокеанския басейн.
Европейският съюз заяви, че ще мобилиза каквато помощ е необходима на Япония. Премиерът Бойко Борисов декларира готовност за незабавно изпращане на 20 български пожарникари в Япония, за да помогнат при преодоляване на последиците от силното земетресение, съобщиха от правителствената пресслужба. В момента с японското посолство в София се уточняват техническите детайли по изпращането. Това стана ясно на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, където бе приетата съвместна декларация във връзка с трагичния случай от лидерите на 27-те държави-членки. В нея те изразяват дълбока загриженост по повод разрушителното земетресение и последвалото цунами, засегнали Япония и Тихоокеанския регион.
Генералният секретар на ООН Бан ки-Мун заяви, че организацията ще направи всичко възможно, за да помогне на страната да преодолее последствията от опустошителното земетресение.
„Япония е един от най-щедрите и силни дарители, които се притичват на помощ на хората в нужда по целия свят. Организацията на обединените нации застава до народа на Япония и ще направим всичко възможно, за да му помогнем в този изключително труден момент. Искрено се надявам, че под ръководството на премиера Кан и пълната подкрепа и солидарност на международната общност, японците ще преодолеят това бедствие“, заяви Бан ки-Мун.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *