Растящите публични задължения могат да разцепят еврозоната?

Растящите публични задължения подхранват опасенията за предстоящ крах на валутния съюз на ЕС. Това може да стане факт, въпреки всички уверения от страна на Европейката централна банка, че разцепление е невъзможно, предава EUbusiness.
Европейските правителства увеличават публичните си дългове и това е цената, която страните плащат за изкупуване на дялове от закъсали банки. Противниците на еврозоната отдавна предупреждават, че блокът едва ли ще издържи, ако един от членовете изпадне в криза и предприеме нетрадиционни мерки, като например „печатане на пари” за спасението си. Ситуацията става критична, тъй като няма възможност за девалвация.
Засега обаче подобни хипотези са категорично изключени от президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, както и от комисаря по финансовите въпроси на ЕС Хоакин Алмуня.
В същото време, според прогнозите на ЕК, размерът на публичния дефицит в съюза ще набъбне от 1,7% от БВП до 4% през 2009 година и до 4,4% през 2010 година. Осреднените данни обаче маскират сериозните проблеми, които имат отделните членове. В Ейре например дефицитът ще достигне до 13% през 2010 година, а в Испания – до 5,7%. В Пакта за стабилност и растеж е записано бюджетният дефицит на отделните членове да не надвишава 3 на сто от БВП.
Икономистите коментират, че приемането на еврото е „еднопосочна улица” и няма процедура за излизане от съюза. В дългосрочен план не е изключено да има отказали се страни или дори разпадане на еврозоната, но в краткосрочен или средносрочен период това не е възможно.
Тази сутрин в интервю за френското издание Le Figaro управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише призова страните от еврозоната да спазват стриктно правилата на Пакта за стабилност и растеж, сред които са и препоръките за лимит на публичните разходи. Той подчерта, че в правилата са записани мерки за действия в кризисни ситуации, в каквато еврозоната реално се намира.

Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *