Редовен икономически доклад за ЕС10

Световната банка настоя Европа да защити успехите на Източна Европа в ускоряването на икономическия растеж и борбата с бедността, трудно завоювани през последните две десетилетия и подложени в момента на риск, поради глобалната финансова и икономическа криза.

“Източна Европа понася особено силни удари в днешните трудни времена“, заяви Индермит Гил, главен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия, коментирайки във Варшава публикуването на последния Редовен икономически доклад на Световната банка за десетте нови страни-членки на ЕС – България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, или т.нар. ЕС10, (World Bank EU10 Regular Economic Report). Докладът беше публикуван на 20 февруари 2009 г. “Избирайки членството в Европейския съюз, страните от ЕС10 поеха ангажимент за отваряне на своите икономики и интеграция в глобалната икономика. Този път им донесе дивиденти – ускоряване на икономическия растеж и намаляване на бедността. Ако светът се обърне към протекционизма, тези страни едва ли биха могли да запазят трудно извоюваните постижения. Фискалните програми за стимулиране на икономиките на индустриалните страни следва да бъдат използвани за насърчаване на производството по начини, които са ефективни за всички, а не тясно-националистически. Във времена на икономическа криза нарастващият протекционизъм може да се окаже най-голямата заплаха пред възстановяването на икономиките“, допълва той.

Възможностите за икономически растеж през 2009 г. в страните от ЕС10 продължават да намаляват, се казва в Редовния икономически доклад на Световната банка ЕС10. Перспективите за икономическо възстановяване в глобален мащаб, за частни капиталови потоци и растеж в ЕС10 непрекъснато се влошават. Прогнозите съдържат голяма степен на несигурност, но вероятността за влошаване е голяма. Икономиките на ЕС10 са изправени пред предизвикателства, свързани с недостиг на международна ликвидност, уязвимост на банките и влошаващи се експортни пазари. Въздействието ще бъде почувствано силно в реалната икономика с увеличаване на необслужваните плащания по банкови заеми и просрочия по ипотечни кредити, както и с рязко нарастване на безработицата.

В специалната тема на доклада „Промяна на икономическата география” се изтъква, че продължаващата криза следва да доведе по-скоро до задълбочаване на европейската интеграция, отколкото до връщане към национализма от миналото. Позовавайки се на дългосрочните виждания на Банката, изразени в глобалния доклад „Развитието на света през 2009 г.” (World Development Report 2009, http://www.worldbank.org/wdr2009 ), се препоръчва полагането на последователни усилия за постигане на следните цели:

„Изтъняване” на икономическите граници– правителствата от старите страни-членки на ЕС – ЕС15, трябва да устоят на изкушенията на протекционистичната политика, когато обсъждат своите програми за икономически стимули;
Приветстване на увеличаващата се гъстота на населените райони – пространствената концентрация трябва да бъде неделим елемент от стратегиите за повишаване на растежа и конкурентноспособността;
Задълбочаване на институционалното сближаване – страните от ЕС10 трябва да продължат усилията за хармонизиране на нормативната уредба в сферата на финансите и заетостта, да насърчават поддържането на стабилна макроикономическа среда, опростяването на митническите разпоредби и правилата за произход на стоките, както и за цялостно подобряване на системите за управление.

“Много вероятно е 2009-та да бъде трудна година, ако съдим по това, което стана в края на 2008 г.”, казва Ерика Йоргенсен, икономически съветник на Световната банка за Европа и Централна Азия и автор на доклада. „Глобалната интеграция в сферата на финансите, производството и труда беше нещо добро. Поглеждайки сега назад обаче е по-лесно да се видят опасностите, свързани например с ипотечните заеми в чужда валута с плаващ лихвен процент. При липсата на малка или никаква възможност за фискално стимулиране на икономиката, правителствата ще трябва да се съсредоточат върху други мерки за стабилизиране на финансовия сектор и за подобряване качеството на публичните разходи, за да се гарантират основните публични услуги и социалното подпомагане на най-уязвимите.”

Редовният икономически доклад за ЕС10 анализира етапите на кризата, пред които са изправени отделните страни от ЕС10 в четири основни сфери:

Рискове за банковия сектор от намаляване на външното финансиране;
Междубанковите пазари и разпространение на глобалната криза;
Рискове от намалено банково кредитиране на икономиките;
Бюджетната политика като инструмент за стабилизация.

С продължаващото развитие на глобалната икономическа криза, която се разпространява от финансовите пазари към реалната икономика, икономиките на страните от ЕС10 се оказват в особено уязвимо положение. Външното търсене се срина под натиска на рецесията в основните търговски партньори на страните от региона. Чуждестранните капиталови потоци към ЕС10 намаляха, особено кредитирането между банките-майки и техните местни поделения и клонове, а също така и кредитите от чужбина за фирмите. Свиването на кредитите в страните от ЕС10 допълнително подкопава реалния сектор, тъй като банките са изправени пред криза на доверие при отпускане на кредити както една на друга, така и на частния сектор.

Възможностите за реакция на страните от ЕС10 са ограничени. Използването на фискални стимули за икономиките е затруднено заради наличието на високи външни и вътрешни дисбаланси. Вместо увеличаване на публичните разходи, страните от ЕС10 трябва да използват други мерки за стабилизиране на икономиките си. Тези мерки включват подобряване ефективността на публичните разходи, засилване на банковия надзор, както и структурни реформи за подобряване на конкурентноспособността и инвестиционния климат.

Редовният икономически доклад за ЕС10 (EU10 Regular Economic Report) се публикува 3 пъти годишно. Докладът следи макроикономическите показатели и развитието на реформата в страните от ЕС10 и предоставя задълбочен анализ по ключови проблеми на отделни политики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *