Рекордно търсене на петрол в света – цените падат

Глобалното търсене на петрол достигна най-високото си равнище в историята, движено от взривния ръст в развиващите се страни, сочат предварителните данни доклад, цитиран от CNN. Жаждата на света за течното злато обаче едва ли ще доведе до скок на цените какъвто имаше 2008 г., когато барел лек американски нефт се продаваше за близо 150 долара. Поскъпването тогава беше по-скоро резултат от силен спекулативен натиск, а не от нарастване на потреблението на суровината.
Глобалното търсене на петрол се повишава до 88.3 милиона барела на ден през третото тримесечие на 2010 г., според предварителните данни на енергийния консултант Wood Mackenzie. Това е исторически връх, като най-високото ниво на търсенето на суровината досега е достигнато през четвъртото тримесечие на 2007 година и е било 88 млн. барела на ден.
Основен двигател за покачващото се търсене е нарастването на потреблението на развиващите се страни, като според данните в доклада, търсенето на петрол нараства на годишна база с 8% в Китай и с 11% в Индия през третото тримесечие. Само за октомври потреблението на суровината в Китай се е увеличило с 12.6% спрямо същия месец на 2009 г., пък според данни на EIA.
Търсенето на петрол в по-голямата част от развития свят, остава без промяна или намалява през последните няколко години, частично поради рецесията и отчасти заради мерките за опазване на околната среда. Много анализатори очакват тази тенденция да продължи.
В световен мащаб търсенето на петрол е на път да се увеличи с 2.5 милиона барела на ден през 2010 г. – един от най-големите темпове на растеж в историята, според данните на Международната енергийна агенция (EIA). Осемдесет и пет процента от този растеж се очаква да дойде от развиващите се страни.
От Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) очакват че търсенето на произвеждания от страните от картела нефт да достигне средно 28.9 млн. барела на ден през 2010г., което е със 100 000 барела повече от предишната им прогноза. За 2011 г. от OPEC прогнозират търсенето да нарасне до 29.2 млн. барела на ден.
Силен скок на цените обаче е малко вероятен, тъй като светът може да произвежда повече петрол, отколкото би могъл да потреби. През 2008 г. разликата между това, което светът можеше да произведе и това, което консумираше или свободния производствен капацитет в петролния сектор, беше само около 1 млн. барела. Така всяка негативна новина за проблеми с добива водеше до поскъпване на суровината и това предизвика продължителен спекулативен натиск.
Сега, благодарение на инвестициите в петролните пясъци на Канада и на дълбоководните сондажи в Мексиканския залив, Ирак и Саудитска Арабия, светът вече може да произвежда около 5.0 милиона барела на ден повече отколкото използва, според CNN.
Но от EIA очакват спад на производствения капацитет на нефтодобива през 2011 г. в Алжир, Ангола, Иран, Кувейт, Саудитска Арабия и Венецуела.
А саудитския петролен министър Али ал-Наими каза, че на днешната си среща OPEC няма да повиши производствените квоти за отделните страни.
Въпреки това според много анализатори дори цена от около 90 долара за барел би била резултат не толкова от фундаментите на търсенето и предлагането, колкото от прилив на инвестиции към сектора.
След като отбеляза спад през изминалата седмица и днес цената на петролните фючърси пада в Ню Йорк, като достигна 87.79 долара за барел с доставка през януари.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *