Рецесия: Колко време ще продължи този икономически спад?

Докато размишляваме колко дълго може да продължи евентуалният спад на икономиката, може да ни бъде полезно да проучим продължителността на предишните икономически спадове.

Комитетът за датиране на бизнес цикъла е група от икономисти, която работи в Националното бюро за икономически изследвания и определя официалното начало и край на рецесията. Те описват рецесиите като периоди на значителен икономически спад в различни сектори, които продължават няколко месеца или повече. Комитетът отбелязва, че икономическата експанзия е стандартното състояние на икономиката и повечето рецесии са краткотрайни.

Кризата по време на Ковид-19 през 2020 г. продължи само два месеца, което я прави най-кратката рецесия в САЩ, регистрирана някога. В бъдеще обаче може да има по-продължителни рецесии. Икономистите от Федералния резерв очакват лека рецесия по-късно тази година, последвана от двугодишно възстановяване.

Неотдавнашните трусове в банковата индустрия се очаква да удължат продължителността на предстоящия икономически спад над средната продължителност на рецесията. Предишните рецесии, свързани с проблеми на финансовите пазари, бяха по-продължителни и тежки.

Друго предизвикателство в настоящите икономически условия е, че Федералният резерв умишлено обезпечава забавянето на икономическия растеж, за да контролира инфлацията.

Престън Колдуел, главен икономист за САЩ в Morningstar, отбелязва, че понижаването на лихвените проценти обикновено помага на икономиката да се възстанови след рецесия. Той очаква инфлацията да бъде овладяна до края на тази година, което ще позволи на централната банка да започне да намалява лихвите през 2024 година и да сигнализира началото на икономическото възстановяване.

Кати Къртис, основател и главен изпълнителен директор на Curtis Financial Planning в Оукланд, Калифорния, съветва хората да се подготвят за рецесия, като актуализират своите автобиографии и поддържат връзка с професионалната си мрежа от контакти. Тя предлага също така да създадете спестовна сметка за спешни случаи, в която да спестявате разходи за поне три до дванадесет месеца, което може да ви помогне да преживеете кризата без да се задлъжнявате.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *