Речник на банкови и финансови термини и жаргони Е-И

Евробанкноти и монети, държани от централното държавно управление / Eurobanknotes and coins held by the central government  
Банкноти и монети емитирани от Европейската централна банка, от национални централни банки и централните държавни управления от еурозоната и държани от централното държавно управление.

Евродолари / Еurodollars
Деноминирани в долари депозити в неамерикански банки или в клонове на американски банки извън САЩ.

Еврооблигации / Eurobonds 
Облигации, които се продават едновременно на пазарите в поне две страни и са деноминирани във валута, за която не е задължително валутата на някоя от страните, обикновено чрез международен консорциум от финансови предприятия от няколко страни.

Европейска опция / European Option
Опция, която може да бъде упражнена единствено на датата на падежа.

Единица, генерираща входящи парични потоци / Cash-generating unit
Най-малката разграничима група активи, генерираща парични потоци от използване на активите, които са в значителна степен независими от паричните потоци от други активи или групи от активи.

Еднолична фирма / Individual proprietorship
Физическо лице, което упражнява стопанска дайност, упомената в Търговския закон на съответната страна, за която носи неограничена отговорност.

Еднородна група банки
Обединение от банки, които по еднаквостта на профила на извършените операции и размера на дейността си могат да се смятат за съпоставими с избрана банка по отношение на изискванията за управление на ликвидността.

Едрови депозити
Големи депозити, по които лихвените проценти се доближават близко до лихвените проценти на паричния пазар. Тези депозити се формират главно от големи фирми, финансови институции, държавни организации, правителството.

Еквилибриум
Появява се, когато икономическите сили балансират състоянието на икономиката по начин, в който то нито се развива, нито отбелязва застой.

Експанзивна фискална политика / Expansive fiscal policy
Фискална политика, насочена към стимулиране на икономическия растеж чрез данъчни облекчения и увеличаване на правителствените разходи.

Експанзия / Expansion
Относително продължителна фаза на стопанския цикъл, характеризираща се с нарастване на Реалния брутен национален продукт, следваща депресията, респективно оживлението.

Експозиция
Всяко вземане, задължение или имущество на банката (фирмата), независимо от условията при които е възникнало или се подчинява, разглеждано като носител на кредитен риск.

Експортно ориентиран икономически растеж / Outward orientation of growth
Модел на икономическия растеж, който извежда на приоритетно място отраслите, произвеждащи високотехнологични стоки, способни да конкурират продукцията на развитите държави.

Еластичност на валутното търсене / Elasticity of demand on foreign exchange market
Зависимост между търсенето на една валута и нейната покупателна стойност. Измерва се като отношение между процентната промяна в търсеното количество от валута и процентното изменение на найната цена.

Еластичност на предлагането / Price elasticity of supply
Зависимостта на количеството на предлаганата продукция от пазарната цена. Измерва се с отношението на промените в предлаганото количество стоки към промените в техните цени, изразено в процент.

Еластичност на търсенето / Elasticity of demand
Отношението между процентното изменение на търсеното количество към процентното изменение на цената или дохода.

Еластичност на търсенето на труд / Demand elasticity of labour
Степен на изменение на търсенето на труд под въздействието на един или друг фактор

Електронни съобщителни услуги / Electronic communication services
Електронни съобщителни услуги са електронни съобщителни услуги по смисъла на Закона за електронните съобщения. Електронните съобщителни услуги включват и прехвърляне или отстъпване на правото да се използва капацитетът за пренасяне, излъчване, предаване или приемане или предоставянето на достъп до глобални информационни мрежи.

Exponential Moving Average / Експоненциална пълзяща средна
Вариация на пълзящата средна, ЕМА прибавя допълнително тегло върху последната цена на затваряне. Формулата за изчисляване е: ЕМА = (Днешна цена на затваряне * k) + (Вчерашна пълзяща средна * (1-k)), където k=2/(n+1); n = брой периоди.

Експорт
Износ на стоки или капитали.

Електронни пари / E-money 
Означава парична стойност, която представлява вземане към издателя, която (а) се съхранява на електронно устройство; (б) е издадена при получаване на средства на стойност не по-малка от издадената парична стойност; (в) се приема като платежно средство от предприятия различни от издателя.

Eмисии на нови акции чрез делене / Split share issues 
Емисии акции, при които едно предприятие или квазикорпорация увеличава броя на акциите си, като ги умножи с коефициент или мултипликатор.

Емисиите с променлив лихвен процент / Variable rate issues 
Всички емисии с купонни плащания, при които купонът или главницата се фиксират периодично на ново ниво в съответствие с независим лихвен процент или индекс.

Емисии с фиксиран лихвен процент / Fixed rate issues 
Всички емисии, при които няма изменение на купонното плащане, основаващо се на лихвата по основния купон на ценната книга, до падежа на емисиите. Включвани са и ценни книжа, които не са емитирани на определен фиксиран или определен променлив лихвен процент, т.е. емисии със смесени лихвен проценти (напр. емисии първоначално с фиксиран, а след това с променлив лихвен процент, емисии първоначално с променлив, а след това с фиксиран лихвен процент, емисии, които нямат същото купонно плащане до матуритета на ценната книга и ценни книжа, лихвите по които се увеличават или намаляват (step-up securities and step-down securities).

Емисионен резултат
Разликата между сумата на плащанията и сумата на постъпленията в касата на банката.

Емисионна банка
Банка, основната дейност на която е свързана с емисионни операции – издаване на банкноти, книжни пари, ценни книжа. Обикновенно тази дейност се осъществява от Централната банка на дадена страна.

Емисионно-Касови операции
Дейността на Централната банка по отпечатването на банкноти, сеченето на монети, пускане и изтегляне на парични знаци от обръщение, изкупуване, съхраняване и продажба на злато, сребро, платина в кюлчета и монети, приемане и изплащане на налични пари, покупко-продажба на чуждестранни банкноти и монети.

Емитенти на ценни книжа / Issuers of securities 
Лицето, задължено по ценните книжа: а) които издава или е издало чрез първично публично предлагане, включително при учредяване на дружеството; б) които са приети за търговия на регулиран пазар на ценни книжа.

Емитентите нерезиденти / Non-resident issuers 
Състоят от единици, които: (а) са разположени на икономическата територия на отчитащата страна, но не се занимават и не възнамеряват да се занимават с икономически дейности или транзакции за период от една година или повече на територията на отчитащата страна; или (б) се намират извън икономическата територия на отчитащата страна.

Емитиране
Издаване и разпространение на собствени ценни книжа от правителствата, търговските банки или други финансови и нефинансови институции.

Емисии от бонусни акции / Issue of bonus shares 
Емитиране на нови акции за акционерите, пропорционално на съществуващото им участие в капитала.

Ескалираща митническа защита / Tariff escalation effect
Нарастване на ефекта от приложението на митата, поради ограничаване на вноса на крайни продукти и стимулиране на вноса на суровини.

Eскроу-сметка
Разплащателна сметка, открита при Банката, със специално предназначение, определено като такова от страните по договора и непротиворечащо на приложимия закон, с режим на използване, посочен в договора и допълнителните споразумения и приложения към него.

Естествена норма на безработица / Natural rate of unemployment
Съответства на равнище, при което равновестният продукт е изравнен с потенциалния, а продуктовият и трудовият пазар са балансирани. Това е нормата на безработица при пълна заетост и отговаря на текущата и структурната безработица взети заедно.

Ефективен валутен курс
Курс, с помощта на който се измерва стойността на дадена валута, сравнена с „кошницата” от други валути към основния курс, изчислен като претеглена средна стойност на валутния курс, представен като индекс.
Ефективен лихвен процент (ЕГЛ)
Лихвата, която би била платена, ако депозитът (кредита)се олихвява веднъж годишно.

Ефективна годишна доходност
Отразява периода на реинвестиране при еднакви условия и дава възможност различните по срок съкровищни бонове да се съпоставят на единна база. Тя зависи не само от размера на инвестираната сума, но и от срока, за който са издадени съкровищните бонове, т.е. възможността да се реинвестира в рамките на една година. Периодът на реинвестиране в числова стойност показва възможностите за покупка през същата година (считана от датата на първоначалната покупка) на същите по вид съкровищни бонове.

Ефективна диверсификация
Организационният принцип на съвременната теория за портфейлите, който твърди, че всеки избягващ риска инвеститор ще се стреми да постигне най-високата очаквана възвръщаемост за произволно ниво на портфейлния риск.

Ефективна лихва
Прибавяне на съответните начислени лихви към гланицата на кредита, което се извършва в края на отделните лихвени периоди. Тогава прибавената лихва се олихвява заедно с главницата през следващите периоди и капитализацията на лихвата води до така наречената ефективна лихва.

Ефективна субсидия на конверсията
Разликата за чуждестранния инвеститор между разходите за конверсия на външен дълг в капитал и по типична сделка по пряко инвестиране в дадена страна.

Ефект на реалното богатство / Real wealth effect
Намаляване на богатството при увеличаване на ценовото ниво и последващото намаляване на автономните разходи.

Ефективен пазар / Еfficient market
Според теорията на ефективния пазар (която е частен случай на теорията на рационалните очаквания) финансовите пазари отразяват цялата публично налична информация. От тази теория следва, че платените днес цени ще бъдат корелирани с пазарните цени, които инвеститорите очакват да се установят в бъдеще.

Ефективна годишна доходност / Еffective annual yield
Доходността по финансов инсткрумент, например срочен депозит, получена, ако паричните средства, инвестирани за по-кратък срок от една година, останат по сметката цяла календарна година. Тази доходност може да нацени фактическата доходност със срок под една година, тъй като при изчисленията се приема, че средствата автоматично се реинвестират при първаначалния лихвен процент.

Ефективна митническа защита / Effective tariff protection
Показател за функционалността на митническата тарифа, дефиниран като процентно изменение на добавената стойност в резултат на прилагането на митническата система.

Ефективност на капитала / Efficiency of capital
Измерител на рентабилността на инвестициите, който съпоставя обема на производството и изразходвания за него капитал.

EMU  / European Monetary Unit
Европейски Валутен Съюз
EMS / European Monetary System
Европейска Валутна Система

Ж
Жилищно-ипотечни заеми
Заеми, отпускани за закупуване или строеж на ново жилище срещу ипотекиране на самото жилище.

Жилищно-спестовен влог
Вид влог, по който внесените средства са предназначени за покупка или строеж на ново жилище.

Жълти страници
Ежедневна публикация в САЩ, която дава информация за дълговите инструменти, емитирани от различни корпорации. Информацията съдържа цените и фирмите емитенти на дълговите облигации, които се търгуват на пазарите на гише.

З
Загуба
Имуществена вреда, която се изразява в намаление на капитала на банката поради отчетен отрицателен финансов резултат от дейността й. Загубите за банките произтичат главно от наличието на несъбираеми и незначими като стойност активи, поддържането на които не е гарантирано. Обикновено обхващат кредити на предприятия и фирми, които не са способни да обслужват кредита си, освен при масирани субсидии от страна на държавата или други финансови институции.

Загуба от обезценка / Impairment loss
Загуба от обезценка е сумата, с която балансовата стойност на актива надвишава неговата възстановима стойност.

Загуби от мащаба / Diseconomies of scale
Намаляваща възвръщаемост от мащаба, вследствие на което при нарастване на производството се увеличават и дългосрочните средни общи разходи.
Задбалансови позиции
Всяка позиция на банката, както е отчетена по счетоводните сметки зад баланса на банката и която ще възникне или ще стане изискиуема след настъпване на бъдещо несигурно събитие.

Задължаващо събитие / Obligating event
Задължаващо събитие е събитие, което поражда правно или конструктивно задължение, което има за резултат липсата на реална алтернатива за уреждане на задължението. 

Задължителни резерви / Required reserves
Изискуеми по сметка в централната банка или в касите на търговските банки резерви, определяни от централната банка като процент от депозитите в търговските банки.

Задържащ ефект / Ratchet effect
Ефект от повишаването на цените на стоките, независимо от начина на формиране и поддържане на валутния курс.

Заем
Предоставена от заемодателя на заемоискателя договорена сума или вещ за определен срок от време срещу лихва. Заемите могат да се реализират под формата на менителници, записи на заповед и други търговски ефекти, които имат характер на ценни книжа.

Заемно участие
Договор, според който банката ще продаде част от голям заем за период от време, равен на матуритета на заема така, че продажбата завършва, когато приключва срокът на заема.

Заетост / Employment
Процентно отношение на броя на заетите към трудоспособното население в страната.

Закон за търсенето / Law of demand
Зависимост между цената на стоката и търсеното количество. Колкото по-ниска е цената на даден продукт или услуга, толкова по-голямо е нейното търсене за единица време.

Закон на предлагането / Law of supply
Зависимост между цената на стоката и предлаганото количество. С повишаване на цената предлагането расте и обратно – с нейното понижаване предлаганото количество намалява.

Законови провизии
Провизии срещу загуби от несъбиране на вземанията за покриване на кредитен риск или загуби от преоценка на активите, образувани преди облагането на печалбата с данъци и други аналогични финансови сборове, заделяни от банките по силата на действащите нормативни актове за образуването на такива провизии.

Закъснение
Количеството време, което изминава между една промяна във входящо събитие и резултатната такава в съответстващо изходящо събитие или времеви ред.
Залог / Pledge
Обезпечение на заем, прехвърлено за съхранение или на името на кредитора; собствеността остава на заемателя, но правото на разпореждане се прехвърля като гаранция за връщане на заема. След изплащане на дълга залогът се връща на кредитополучателя.

Записване
Безусловно и неотменяемо волеизявление за придобиване на ценни книжа в процес на издаване и за заплащане на емисионната им стойност.

Запис на заповед / Promissory note IOU (I owe you)
Вид полица, при която издателят и сам се задължава да брои фиксираната в нея сума на посочения падеж, т.е. издателят едновременно е и длъжник, който се задължава да изплати дълга по документа. При записа на заповед участват две страни: издател (длъжник) и бенефициент (получател на сумата).

Застраховка / Insurance
Парично обезщетение, което се изплаща на застрахованото лице от застрахователя при настъпване на застрахователно събитие, например смърт, болест, пожар, наводнение, земетресение, кражби, разрушения и т.н. Застрахованото лице внася застрахователна премия, която се изчислява като процент от стойността на застрахованото имущество. В замяна получава правото, в случай на настъпване на застрахователно събитие, да му бъде изплатена цялата сума или част от сумата, на която е оценено имуществото.

Застрахователни дружества / Insurance companies 
Определят се като предприятия, които са получили официално разрешитерно в съответствие с член 6 от Първа директива на Съвета 73/239/EИО относно консолидирането на законовите, подзаконовите и административните разпоредби относно достъпа до и упражняването на пряка застрахователна дейност, различна от животозастраховане или член 6 от Първа директива на Съвета 79/267/EИО относно консолидирането на законовите, подзаконовите и административните разпоредби относно достъпа до и упражняването на пряка животозастрахователна дейност. Презастрахователната дейност е изключена.

Застрахователни дружества и пенсионни фондове / Insurance corporations and pension funds 
Състоят се от непарични финансови предприятия и квази-корпорации, които се занимават главно с финансово посредничество, като резултат от групирането на рискове.

Затворена икономика / Closed economy
Икономика, която няма връзка с икономиките на други страни, т.е. няма външен сектор.

Затворена позиция / Closed Position
Нетна нулева позиция по отношение на дадена валута или финансов инструмент.

Затваряне на позиция / Closing a Position/Position Squaring
Транзакция, вследствие на която търговецът остава в нетна нулева позиция по отношение на дадена валута или финансов инструмент.

Земя / Land
Поземлена площ заедно с разположените върху нея и в нейните недра естествени ресурси в качеството им на първичен фактор за производство.

Златен резерв
Резерв от злато в кюлчета и монети, намиращ се в централните емисионни банки или в държавното съкровище.

Златен стандарт / Gold standard
Валутна система, която възприема златото като основно разпращателно и разменно средство в международните икономически отношения.

Значително влияние / Significant influence
Значително влияние — право на участие при вземането на решения, свързани с финансовата и оперативната политика на предприятието, в което е инвестирано, но не е контрол или съвместен контрол върху тази политика.

И
Извънредна ревизия / Exceptional revision 
Ревизия на данни, отнасящи се за периоди преди предходния, референтен период.

Извънстандартни активи
Активи, с ясно проявени слабости, които могат да станат опастност за изплащането на кредита. Обикновено те не са защитени от платежоспособността на кредитоискателя. Характеризират се с наличието на голям риск от загуби за банката, ако слабостите на кредита не се отстранят.

Издаване и продажба на чек 
Поименните чекове се издават, а пътническите чекове се продават. При издаването на поименния чек се посочва в полза на кого се издава, от кого, каква е стойността на чека, дата и място на издаване, име и подпис /подписи/ на издателя на чека. При пътническите чекове стойността е предварително определена /обикновено е 5, 10, 20, 50, 100 или 200/ и единствено се полага първи подпис.

Издател на карти / Card issuer 
При четиристранни системи е кредитна институция (или по-рядко, друго предприятие), която е член на картова система и има договорни отношения с картодържателя, което води до предоставянето и използването на карта от тази картова система. При тристранни системи (примерно American Express, Diners Club International и др.) издателят на карти е самата картовата система.

Издател на опция
Лицето, което издава опцията, се задължава да изкупи (продаде) съответните активи, предмет на правото на опцията, ако закупилият това право желае да го упражни.

Издател на поименен чек  / Issuer, Drawer 
Лицето /физическо или юридическо – фирма, организация или банка/, което поема чековото задължение. Когато това лице е банка, тогава става дума за банков чек.

Изземвания / Leakage
Понятие, използвано в макроикономическия анализ за обозначаване на чистите данъци, спестяването и износа. Смисълът му е противоположен на добавките, в които се включват инвестициите и правителствените покупки. И двете се използват като аналитичен инструмент, когато Брутния национален продукт се разглежда като циркулационен поток.

Изискуем кредит 
Банков кредит, който поради неизпълнение на задълженията от страна на длъжника, се събира по съдебен път.

Изкупуване от външен мениджмънт / Management Buy-In (MBI)
Изкупуване на дадена компания от външен за нея мениджърски екип. Обикновено новите собственици сменят настоящия мениджмънт. Този тип изкупувания се наблюдават, когато една компания в подценена или управленският и екип не се справя добре с работата си.

Изкупуване от управляващите / Management buyout (MBO)
Икзупуване на една компания от собствените и управляващи.

Изкупуване със заемен капитал / Leveraged Buyout (LBO)
Изкупуване на една компания с използването на значително количество заемен капитал (кредит или облигации). Обикновено при такива изкупувания активите на изкупуваната компания като обезпечения за заемни капитал, заедно с активите на изкупуващата.

Износ на капитал / Capital outflows
Нетна величина, сбор от кредитите, отпускани на чуждестранни заематели и средствата, използвани за покупка на чужди реални или финансови активи.

Използване на активите
Отношение на банковите постъпления към общата сума на активите й, отразяващо средния доход от всички активи.

Изпратени трансгранични транзакции / Cross-border transactions sent 
Транзакции с платежни инструменти, в които участват НПФИ, които са изпратени от някъде извън отчитащата държава, т.е. страната, която получава транзакцията, се намира извън отчитащата държава.

Източници на икономически растеж / Sources of economic growth
Съвкупност от макропроменливи величини, които стават основа на даден тип икономически растеж и определят неговата динамика. Приз призмата на този подход икономическият растеж може да бъде капиталоемък, трудоемък, технологоемък и т.н.

Изчистващи се пазари / Clear markets
Пазари, на които цените са достатъчно еластични (гъвкави), за да могат да осигурят много бързо равновесие между търсенето и предлагането. На изчистващите се пазари не съществува разпределение, неизползвани ресурси, излишно търсене или предлагане. Към такъв тип пазар се приближават фондовата или стоковата борса. Но това не се отнася до пазара на труда.

Изход
Точката, в която един трейдер излиза от сделка.

Икономии от мащаба / Economies of scale
Нарастване на производителността или намаляване на средните производствени разходи като резултат от увеличаване на обема на всички производствени фактори, използвани при неизменна количествена пропорция.

Икономика / Economy
Понятие, с което се обозначава цялостната стопанска дейност в дадена страна. Това е съвкупността от знания на законите и механизмите на националното и световното стопанство.

Икономическа интеграция / Economic integration
Процес на сближаване и взаимообвързване на националните икономики, в резултат на който те функционират по-ефективно.

Икономическа печалба / Economic profit
Печалба над нормалната, която се полага като доход за предприемачество. разлика между приходите и издръжките на фирмата.

Икономически агент / Economy agent
Фирма, индивид или домакинство, извършващи икономическа дейност (покупка, продажба и др.).

Икономически показател  / Economic Indicator
Икономическите показатели играят ролята на барометри на ръста на икономиката. Пример за подобни показатели са брутният вътрешен продукт (БВП), индексът на потребителските цени, паричното предлагане, търговският баланс, равнището на безработица и др.

Икономически растеж / Economic growth
Нарастване на съвкупния продукт в националното стопанство. Икономическият растеж обикновено се измерва като годишен прираст на реалния Брутен вътрешен (национален) продукт. Може да се изрази и като прираст на потенциалния БВП/БНП. Естествен резултат на този процес е нарастване и на жизненото равнище на населението.

Икономически свързани лица
Група лица, едно от които пряко или непряко притежава повече от 50 % от капитала на други лица или има такова участие, което осигурява мнозинство при вземане на решения или възпрепятства вземането на решения.

Икономически (делови) цикъл / Business cycle
Повтарящо се колебание на съвкупното производство. Всеки цикъл се състои от пик (достигнато най-високо ниво на производството и заетостта преди започването на спад), рецесия или контракция (спадане на производството в течение най-малко на две тримесечия), дъно (най-ниска точка на производството) и оживление или експанзия (нарастване на производството).

Имплицирана волатилност / Implied Volatility
Измерител на очакванията на пазара относно рейнджа на цените на базовата валута, базирани на опционните премии.

Импорт
Внасяне на капитали в предприятия, ценни книжа и други активи.

Имунизация / Immunization
Действия за предпазване на даден портфейл от риск. Всеки портфейл може да бъде имунизиран с цел да се получи желаната доходност независимо от промените в лихвените проценти или цените на облигациите. Един портфейл с облигации е имунизиран, когато дюрацията съвпада с периода на държане от инвеститора. Банките могат да имунизират баланса си, като поддържат приблизително еднаква по срочност величина на активите и пасивите.

Им-принтер
Устройство, чрез което се извършва плащане на стоки и услуги при търговец или се получават пари в брой при използване на банкова карта в режим оф-лайн. За разлика от ПОС терминала, при плащанията чрез им-принтер не се чете информацията от магнитната лента на банковата карта, а се снема релефен отпечатък от картата.

Инвеститор
1) Лице, което за своя сметка подлага на риск парични средства или други имуществени права посредством придобиване, държане и прехвърляне на ценни книжа, без да притежава необходимата квалификация или опит за това (непрофесионален инвеститор); 2) Лице, което за своя сметка подлага на риск парични средства или други имуществени права посредством придобиване, държане и прехвърляне на ценни книжа, което поради своята професия, служба или друга причина притежава квалификация и опит за това (професионален инвеститор); 3) Банка, която не действа като инвестиционен посредник, инвестиционно дружество, договорен фонд, застрахователно дружество, пенсионен фонд или друго дружество, чийто предмет на дейност изисква придобиване, държане и прехвърляне на ценни книжа (институционален инвеститор). 

Инвестиции / Investments
Парични средства, предназначени за закупуване на активи, а в обикновения език покупка на някакъв актив; инвестициите биват фиксирани (fixed), когато са за покупка на дълготрайни активи, и за записи (inventory investments), когато са за покупка на краткотрайни активи (запаси), които ще се вложат в производството.

Инвестиционен имот / Investment property
Инвестиционен имот е имотът (земята или сградата или части от сграда, или и двете), държан (от собственика или лизингополучателя по финансов лизинг) по-скоро за получаване на приходи от наем или за увеличаване стойността на капитала, или и за двете, отколкото за:
а) използване при производството или доставката на стоки или услуги или за административни цели;
или
б) продажба в рамките на обичайната икономическа дейност.

Инвестиционен клас (облигации) / Investment grade
Корпоративни или муниципални облигации с високо качество, чийто рейтинг е от ААА до ВВВ по Standart and Poors и по Fitch’s Investors Service и от Ааа до Ваа по Moody’s Investors Service.

Инвестиционна банка / Investment bank
Финансов посредник, занимаващ се с продажба и пласиране на нови емисии ценни книжа. Тя купува ценните книжа от емтента и поема риска по пласирането (продажбата) им на инвеститори. Процесът на покупката и пласирането е известен като underwriting. Обикновено в операцията участват няколко инвестиционни банки, всяка от които се ангажира да продаде част от предложения за продажба пакет, като в замяна получава част от комисионната или спреда в цената.

Инвестиционна дейност / Investing activities
Инвестиционна дейност – придобиването и продажбата на дълготрайни активи и други инвестиции, които не са включени в паричните еквиваленти.

Инвестирана сума
Първоначалната сума, инвестирана във финансовите активи. Тази величина не се променя, ако за периода на инвестицията не се извършват продажби на вече притежаваните книжа или покупка на нови.

Инвестиране в „акции на растежа“
Технология на инвестиране, основаваща се на съставяне на портфейл от акции на бързо разрастващи се (по правило високотехнологични) компании, с разчет на това, че бъдещият бърз растеж на печалбите им ще възвърне с лихвите цената на покупката, дори тя да изглежда в момента на инвестирането твърде висока. Противоположно на инвестиренето в акции на недооценени компании (value investing).
Инвестиране в индекс
Подход за инвестиране, който произлиза от теорията за „ефективност на пазара.“ Основан на извода, че нито професионалният, още по-малко индивидуалният инвеститор не може да състави такъв портфейл от ценни книжа, който в дългосрочна перспектива да му осигури голям доход, както пазара като цяло. Съответно, привържениците на този подход правят само дългосрочни вложения и само в композитни книжа или акции на така наречените индексни фондове, чиито портфейли представляват точно такива „кошници“ с ценни книжа, като моделирания от тях индекс (например DJ 30 или S&P 500).

Инвестиционна компания
Разновидност на кредитно-финансовите институти, акумулираща парични средства на инвеститорите чрез емитиране на собствени ценни книжа.

Инвестиционна консултация
Инвестиционна консултация относно ценни книжа е предоставяне на съвети чрез устни изявления, документи или по друг начин относно стойността на ценните книжа или преценка за инвестиране в ценни книжа, в това число преценка относно вида, позициите и цената на ценните книжа, които ще представляват обект на инвестиране, с изключение на съвети, които се предоставят чрез публикации, адресирани до неопределен кръг от лица.
Инвестиционен фонд
Имущество, обособено или необособено като юридическо лице, създадено чрез емисия и продажби на ценни книжа и управлявано от банка, небанкова институция или поне две лица, получили личен лиценз за извършване на банкови сделки по правила, регламентирани в неговия устав.

Инвестиционни кредити
Кредити, предоставяни от търговските банки за реконструкция, модернизация, ново строителство, разширение и изменение на съществуващ сграден фонд, за закупуване на оборудване.

Инвестиционни тръстове
Компании, чиято дейност е влагането на капитал в широк кръг ценни книжа. Обикновено те емитират акции и дялове и използват капитала си за закупуване на акции в други компании.

Инвестиционни фондове от затворен тип / Closed-end investment funds 
Инвестиционни фондове, които имат определен брой издадени акции и чиито акционери трябва да купят или продадат съществуващи акции при включването или излизането от фонда.

Инвестиционни фондове от отворен тип / Open-end investment funds 
Инвестиционни фондове, чиито дялове или акции по искане на държателите се изкупуват обратно или изплащат директно или индиректно чрез активите на предприятието.

Индекс
Борсов индикатор, отчитащ движението в цените на акциите на определен брой компании, негови компоненти. Борсови индекси в България са SOFIX, BG40, BGREIT, BGTR30 и „Дневник 20“.

Индекс на цените / Price index
Процентно изразеният растеж на средното равнище на цените на всички продукти към определена година, наричана базисна.

Индекс на цените на потребителските стоки / Consumer price index
Процентно изразеното движение на средното равнище на цените на стоките, включени в потребителската кошница. Измерва влиянието на инфлацията върху доходите на домакинствата. 

Индексация
Процес на изравняване на паричните задължения с нивото на цените.

Индексен фонд
Взаимен фонд, който държи акции пропорционално на представянето им в някой пазарен индекс като, например, S&P 500.

Индивидуални финансови отчети   /   Separate financial statements
Индивидуални финансови отчети — отчети, представени от предприятието майка, инвеститор в асоциираното предприятие или съдружник в съвместно предприятие, в които инвестициите се отчитат на база пряко участие в собствения капитал, отколкото на базата на отчетените резултати и нетни активи на предприятието, в което е инвестирано.

Индиректно котиране / Indirect Quotation
Индиректната или обратната котировка дава броят единици чужда валута необходими за закупуване на една единица от местната валута. Този тип котиране се използва например при EUR/USD.

Индосамент Предавателен подпис върху обратната страна на документ. Индосирането на разчетен документ представлява акт на преотстъпване на правото на собственост върху документа и покриваните от него стоково-материални ценности или парични средства.

Индустриални облигации
Емитират се от фирми, свързани с производството на някакви продукти или извършване на услуги. Обикновено се емитират във връзка с изпълнението на по-дългосрочни програми на дадена фирма с цел привличане на дългосрочни капитали.

Индустрия за финансови услуги
Формира се от тази група институции, които осигуряват четири категории услуги: осигуряване на средства за тези, които желаят да инвестират, включително инвестиционни банкови услуги, брокерски услуги, провизии за заеми; осигуряват доход и печалби за притежателите на ресурси чрез кредитиране или инвестиране на тези средства, включително депозитни услуги, брокерски дейности, ресурс на паричния пазар, застраховка „Живот” и други; услуги за плащания, включително традиционните плащания в брой, по сметка и т.н.; съвети за най-добрия начин за извършване на услуга по първите три категории.

Инкасо
Банкова операция, при която обслужващата банка събира суми по платежни документи, с които заверява или задължава сметките на своите клиенти. Банките инкасират също и парични средства в брой.

Инкасиране на чек
Изплащане на стойността на чека на бенефициента или приносителя. В България пътническите чекове обикновено се осребряват веднага, докато поименните чекове се изплащат след няколко седмици.

Инкасови операции
Събиране на вземания и извършване на плащания по нареждане на клиентите-титуляри на банковите сметки.
Иновационна дейност
Дейност, основана на създаването и използването на научно-техническа продукция и интелектуален потенциал.

Инсолвенти
Клиенти на банката, които са изпаднали в състояние на неплатежеспособност.

Институция за електронни пари / E-money institution 
Институция или друго юридическо лице, различно от кредитна институция, както е определено в член 4, точка 1, буква а) от Директива 2006/48/ЕО, която издава средства за плащане под формата на електронни пари.

Инструментариум
Система от финансови средства и техники, свързани с прилагането на определена политика в областта на финансите, например съкровищни бонове, записи на заповед, секюритизация и други.

Интензивност на конкуренцията
Измерва се чрез действието на следните фактори: брой на равностойните по балансови данни конкуренти; бързината на развитие на индустрията за финансови услуги; нивото на цените за обслужване и съхранение; липса на диференциране или спиране растежа на цените; разнообразни конкуренти; силни стратегически трусове в развитието на индустрията за финансови услуги; високи бариери за навлизане.

Инфлация / Inflation
Всеобщо (в рамките на цялата икономика) и относително дълготрайно нарастване на цените на стоките, което намалява покупателната способност на паричната единица и повишава стойността на живота.

Ипотека / Mortgage
Залагане на недвижимо имущество като обезпечение по отпуснат заем, стойността на което следва да покрива размера на главницата и дължимата лихва.Ипотекарно базирана ценна книга / Mortgage-backed security
Ценна книга, обикновено облигация, обслужването на която се осигурява от ипотечни заеми. Обезпеченията по нея са застраховани и учредени в полза на трето лице ипотеки.

Ипотечна ценна книга / Mortgage debenture
Обезпечена с ипотека, учредена в полза на кредитора ценна книга за дългосрочен дълг, носеща фиксиран доход.

Ипотечно обезпечена облигация
Облигация, обезпечена от портфейл ипотеки и предполагаща предварително съставен план на плащанията, които инвеститорът-собственик на облигацията получава независимо от подлежащата дейност по ипотеките. Такава облигация може да бъде погасена на траншове или серии с различни дати на падеж.

Иърлинг
Едногодишна облигация, издавана от органите на местното управление в Англия.

Финанси /продължава/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *