Решението на Г-20 се прие с оптимизъм от щатските борси

След като лидерите на 20-те най-развити страни в света се обединиха около общ план за борба с кризата, най-старият борсов индекс в САЩ Dow JonesIAуспя да пробие психологическото ниво от 8000 пункта за първи път през последните 7 седмици.Решението на американския съвет за стандарти за финансова отчетност да промени метода за осчетоводяване на проблемните банкови активи допълнително подхрани ралито на борсовите индекси.
Засилените продажби в края на сесията обаче успяха да изтрият част от печалбите и Dow Jones IA затвори при ниво малко под 8000 пункта, като отчете повишение от 2,8%. Широкият индекс S&P 500 добави 2,9 на сто до 834 пункта, а технологичният Nasdaq се покачи с 3,3 процента до 1603 пункта.
От всички 30 акции в състава на Dow Jones IA най-силно поскъпнаха книжата на алуминиевия гигант Alcoa и на машиностроителната компания Caterpillar като добавиха повече от 9%. В ранните часове на търговията силен ръст отбелязаха и финансовите акции: Bank of America и Citigroup поскъпваха с около 10%, но приключиха сесията с повишение от малко над 2%. Новината, че американският съвет за стандарти за финансова отчетност отменя изискването банките да осчетоводяват финансовите си активи по текущата им пазарна стойност, вдъхна надежда, че финансови резултати на банките за първите три месеца на годината ще бъдат по-добри.
Дори лошите данни за броят на трайно безработните лица в САЩ, който достигна рекордната стойност от 5,73 млн. души, не успяха да помрачат еуфорията на инвеститорите. Тя беше подсилена от новината, че фабричните поръчки в САЩ са се увеличили през февруари с 1,8% на месечна база. Това е първото увеличение на показателя за последните седем месеца. Като се изключи влиянието на поръчките за транспортно оборудване, новите фабрични поръчки са се увеличили с 1,6 процента.
Днес стана ясно, че две от големите компании в състава на Dow Jones IA – General Electric и Intel, ще работят заедно върху проект за домашни технологии за грижа за здравето, като за целта ще инвестират 250 млн. долара през следващите пет години.
Ралито на фондовите пазари бе съпроводено от рязко поскъпване на американския лек суров петрол с 8,5% до 52,50 долара за барел и от поевтиняване на златото с близо 19 долара до 908,9 долара за трoй унция.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *