Рискове от рецесия: Как ще се отразят на главните икономики?

Въпреки това, ограничените възможности за корективни мерки в момента, заради световната парична политика, насочена към борбата с инфлацията и свръхнатоварените правителствени бюджети поради Ковид-19 пандемията, представляват сериозно предизвикателство.

Китай, като значим участник в производствената индустрия, се стреми към стабилна глобална търговска експанзия, която да доведе до нарастване на приходите от износ. Спадът на икономиката обаче може да попречи на постигането на целта за БВП от около 5% през настоящата година.

Въздействие на потенциална рецесия

За да се запазят плановете за растеж, са необходими облекчено кредитиране, по-ниски лихвени проценти и повече бюджетни облекчения. Същото важи и за развитите икономики, за да се избегне по-дълбок спад през тази година.

Настоящото състояние на икономиката показва признаци на спад, като показателите за бизнес активността намаляват. През март индексът на мениджърите по покупките в световното производство се понижи до 49.6 пункта, т.е. под критичната граница от 50 пункта, която определя дали е налице разширяване или свиване на бизнес активността във фабричния сектор. Освен това инфлацията достигна своя връх, а правителствата са притиснати да контролират дефицитните разходи. Лихвените проценти също са особено високи.

Политически реакции на икономическия спад

Индикаторите на финансовите пазари също подчертават опасността от рецесия, като например кривата на американските държавни облигации. Обърнатата крива на доходността на държавните ценни книжа показва, че икономиката на САЩ вече се намира в състояние на рецесия.

В случай на рецесия, основният проблем не е прекомерната инфлация, а по-скоро повторната поява на дефлация. Въпреки признаците за потенциален икономически спад и намаляваща инфлация, Федералният резерв изглежда предприема опасни ходове, сигнализирайки за още едно увеличение на лихвените проценти през май.

Международни последици и стратегии за растеж

Основните централни банки трябва скоро да променят курса си, защото в противен случай последиците за глобалното икономическо доверие могат да бъдат мрачни.

Като се има предвид възможността за рецесия в САЩ, сега върху основните държави износителки, като Германия и Китай, се оказва допълнителен натиск за стимулиране на вътрешните им икономики, за да се компенсира потенциалното въздействие. За да се насърчи глобалният растеж, се смята, че политиците в световен мащаб трябва да дадат приоритет на връщането към по-свободни икономически политики.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *