Рублата удари рекордно дъно, петролът пада, доларът и златото нагоре

Несигурност в Европа след спада, който отбелязафондовиятпазар през миналата седмица. Фокусът на инвеститорите е насочен към ответната реакция на новите санкции, наложени в петък срещу Русия и към референдума за независимост на Шотландия, който ще се проведе на 18 септември.

Междувременно в Китай вчера отчетоха изненадващо рязко забавяне на темпа на нарастване на индустриалното производство през август, до 6.9% на годишна база, спрямо 9% през юли. Това е най-слабият ръст на показателя от декември 2008 г. насам. Забавя се и ръстът на продажбите на дребно, до 12.1% на годишна база.

От Европа днес не се очакват важни фундаментални новини, които да променят посоката на движение на пазара.

След като в петък Европейският съюз и САЩ наложиха нови санкции срещу Русия, сега предстои ответната реакция на Москва. Брюксел вече показа, че не иска да се изправя срещу контрамерки от страна на Кремъл, като изненадващо отложи влизането в сила на Споразумението за асоцииране на Украйна за края на 2015 г.

Така основната тревога на инвеститорите е насочена към Шотландия, чиято евентуална независимост може да отключи процес на разпадане на Европейския съюз.

На този фон FTSE 100 пада с 0.23%, до 6 791 пункта. Във Франкфурт DAX е леко нагоре с 0.05%, до 9 656 пункта, а френският индекс на сините чипове CAC 40 отстъпва с 0.24%, до 4 431 пункта. В МоскваMICEXсе понижава с 1.00%, до 1 444 пункта.

Днес японският пазар има почивен ден, а след данните за китайската икономика Hang Seng падана в Хонконг с 0.97%, до 24 357 пункта.

На валутните пазари еврото и рублата са под сериозен натиск. Единната валута губи 0.38%, до 1.2918 долара, преди първата от операциите за дългосрочно финансиране, планирана от Европейската централна банка на 18 септември. Очаква се в нея на банките в еврозоната да бъдат отпуснати между 100 и 300 млрд. евро. Рублата пък удари рекордно дъно срещу долара, от 38.1821USD/RUB,заради новите санкции срещу Русия.

Отрязването на основните руски петролни компании от финансиране от международните пазари, принуди Кремъл да се намеси и да отпусне помощ на „Роснефт“ и „Новатек“ от Фонда за национално благосъстояние за осъществяване на текущи проекти. Очаква се скоро и други компании, засегнати от санкциите срещу Русия да потърсят държавна подкрепа.

Доларовият индексDXY,който отчита движението на щатските пари срещу кошница от 6 световни валути, се покачва с 0.15%, до 84.37, като се намира на най-високите си нива от средата на 2010 г. насам.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през октомври поевтиняват с 0.29%, до двугодишно дъно от 96.83 долара за барел, заради опасенията, че на 18 септември шотландците могат да решат да станат независима държава.

Поевтиняването на петрола е ограничено след като Русия понижи прогнозите заизноса на суровината през 2014 г. и 2015 г. съответно с 4.3% и 6.2%, а председателят наOPECАбдула ел-Бадри, прогнозира ръст на цената над 100 долара за барел до края на годината, показвайки, че картелът е готов да се намеси на пазара.

Цената на златото се покачва, подкрепена от несигурността на пазара, с 0.49%, до 1 235.69 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *