Румънското правителство обяви целта си да въведе еврото през 2015 г.

Румънското правителство потвърди своите намерения да въведе еврото в страната на 1 януари 2015 г. и запази прогнозата си за ръст на икономиката от 1,3% през тази година. За следващата се очаква растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 3,7 на сто, предаде Bloomberg.
Ангажиментът за въвеждане на еврото ще изиграе основна роля при бюджетните и структурни реформи в страната през следващите години. От публикация на уебсайта на правителството на премиера Емил Бок става ясно още, че неговата цел ще бъде да повиши гъвкавостта на румънската икономика.
Стратегията на правителството е да заздрави доверието на финансовите пазари в румънската икономика в краткосрочен и средносрочен план. За тази цел ще се подобри състоянието на публичните финанси чрез съгласувани мерки, които ще доведат до намаляването на бюджетния дефицит.
Румъния планира да намали своя бюджетен дефицит до 5,9% от брутния вътрешен продукт през тази година в сравнение със 7,3% през 2009 г. До края на следващата година правителството възнамерява да го ограничи до 3% от БВП, което отговаря на изискванията за въвеждане на еврото.
Румъния, редом с Латвия, бе една от страните в Централна и Източна Европа, които се обърнаха за финансова помощ към Международния валутен фонд и Европейската комисия през 2009 г. Страната получи заем в размер на 20 млрд. евро, за да може да посреща плащанията по своите задължения.
Икономиката на Румъния пострада от най-лошата си рецесия за последните 20 години, след като бумът в строителния сектор и търговията изчезна през 2009 г. Рецесията заличи постигнатото през 2009 г., когато БВП се увеличи със 7,1%, което бе най-бързото темпо сред страните в целия Европейския съюз.
Курсът на леята спрямо еврото е малко променен днес, като едно евро се разменя срещу 4,0852 леи. Основният индекс на фондовата борса в Букурещ BET завърши сесията вчера с понижение от 0,5%, но от началото на тази година той е нараснал с над 25 на сто.
В същото време основният индекс на Българската фондова борса SOFIX е отстъпил с близо 2% от началото на тази година, а широкият BG40 е изгубил 0,2% от нивото си в края на 2009 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *