Русенското „Спарки“ със заем от държавната ББР

 Пореден заем на дружества надолу по веригата на собствеността ще бъде гарантиран от русенското „Спарки“. Това става ясно от съобщението за свикване на извънредно общо събрание в края на март. След като в края на миналата година компанията стана поръчител за кредити на ловешкото „Спарки Елтос“ и дъщерното му „Спарки трейдинг“, сега ще гарантира нов заем на търговското дружество. Парите ще бъдат отпуснати от държавната Българска банка за развитие (ББР), която вече финансира друга компания от групата.

В същото време публикуваните консолидирани отчети на „Спарки“ и „Спарки Елтос“ показват, че русенското дружество продължава да увеличава продажбите си и да работи на печалба. За сметка на това ловешкото предприятие задълбочава загубата си, а оборотите спадат значително.

Новият кредит

Основен собственик на предприятията е „Спарки груп“, в която по 50% държат Станислав Петков и Петър Бабурков. „Спарки груп“ притежава 89.81% от русенското „Спарки“, както и 69.46% от „Спарки Елтос“, което от своя страна е едноличен собственик на „Спарки трейдинг“. Заради свързаността на отделните предприятия през последните месеци те вече си осигуриха няколко обезпечения едно на друго, за да получат банкови кредити.

Поредното такова решение предстои да бъде взето на 29 март, когато управителният съвет на „Спарки“ свиква извънредно общо събрание. На него акционерите се очаква да одобрят предоставянето на обезпечение под формата на договор за особен залог върху търговското предприятие. С негова помощ „Спарки трейдинг“ ще получи 2 млн. евро заем за оборотни средства от ББР. Лихвата по кредита е едномесечен EURIBOR (който в момента е отрицателен) плюс 4.8 пункта надбавка годишно, но не по-малко от 4.8%. Падежът на заема е до края на ноември тази година.

Одобрението на общото събрание се изисква, тъй като сделката е над 2% от стойността на активите на „Спарки“. Според последния одитиран отчет (за 2015 г.) те са в размер на 34.8 млн. лв., а стойността на обезпечението е 2.841 млн. лв., т.е. малко над 8% от активите.

От материалите за общото събрание става ясно, че кредитът на „Спарки трейдинг“ е обезпечен с ипотеки, както и с особени залози върху машини, съоръжения и материали на склад. Особеният залог на търговското предприятие „Спарки“ се предоставя като допълнително обезпечение за ББР.

Според управителния съвет на русенското дружество сделката не представлява риск за миноритарните акционери, тъй като заемът ще се обслужва редовно, информира capital.bg. Основание за тези изводи дават допълнителните условия по договора за кредит, които предвиждат строг контрол върху изразходването на средствата и ежемесечна информация за изпълнението на заложените цели и бюджети от страна на кредитополучателя без поемане на необезпечени търговски и валутни рискове, пише в документите.

Консолидираният отчет на „Спарки Елтос“ показва, че приходите на компанията през 2016 г. се свиват с 54% (виж таблицата). Резултатът не е неочакван, тъй като подобен спад се виждаше и в излезлия по-рано индивидуален отчет. Значително намаляват и разходите на дружеството – от 62.5 млн. лв. на 39.5 млн. лв. Основната причина за това е понижението на балансовата стойност на продадените активи, както и на разходите за материали. „Спарки Елтос“ не само остава на загуба за осма поредна година, но и отрицателният резултат се увеличава значително през 2016 г.

В същото време доста по-добре се представя русенската „Спарки“, която произвежда заварени метални конструкции за повдигателни и пътностроителни съоръжения, селскостопански машини, мотокари и т.н. Въпреки че компанията усети кризата (рязък спад на приходите и загуба за 2009 г.), от 2013 г. тя поддържа стабилни приходи и работи на печалба. По данни от регистъра ДАКСИ в предприятието работят около 480 души.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *