Русия и Китай с общи проекти за милиарди

Русия и Китай подписаха договор за $25 млрд. за китайско кредитиране на руски компании. Те се договориха и за инвестиционен фонд за земеделие за $2 мллрд.
Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Цзинпин подписаха множество споразумения в Москва, включително инфраструктурни заеми на стойност милиарди долари за Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Китай днес е нашият стратегически и ключов партньор, заяви Путин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Путин и Си Цзинпин присъстваха на подписването на 32 договора, включително на заем, възлизащ на 300 милиарда рубли (6 милиарда долара) за изграждането на високоскоростна железопътна магистрала Москва-Казан.

Путин и Си Цзинпин подписаха съвместно заявление за сътрудничество при изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс „Пътят на коприната“.
Документът е утвърден от двамата лидери след края на двустранните преговори в Кремъл.

Както съобщи по-рано говорителят на президентската администрация в Москва Дмитрий Песков именно въз основа на този документ ще се изграждат много проекти, например високоскоростната железопътна магистрала.

Ръководителят на руския газов гигант „Газпром“ Алексей Милер и вицепрезидентът на Китайската национална петролна корпорация (CNPC) Ван Дунзин подписаха споразумение за основните условия за доставка на газ от Русия към Китай по „западния маршрут“, информира ТАСС.
Планираният обем на доставки е до 30 милиарда кубични метра, отбелязва АП.

Русия и Китай се договориха също така за избягване на двойното данъчно облагане при кредитите, както и за избягване на укриването на данъци върху доходите. Измененията предвиждат, ако руска банка например е взела кредит от китайска банка в Русия, данъкът върху лихвите да бъде за Китай.

Планира се създаване на зона за свободна търговия между ключови селскостопански региони в двете страни, допълва в.“Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БТА.

Русия и Китай се споразумяха да създадат инвестиционен фонд на стойност 2 милиарда долара, предназначен за проекти от селскостопанския сектор в двете страни.

Фондът ще засили сътрудничеството в управлението на земи, митническите процедури, логистиката на храни и продажбите.

Инвестициите на Русия и Китай в селското стопанство ще даде възможност за развитие на огромни територии от незасята, обработваема земя по границите между нашите страни, посочи главният изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от в. „Уолстрийт джърнъл“.

Инвестиционният фонд ще търси партньорство с водещи международни инвеститори, като също така е подкрепян от Руско-китайския инвестиционен фонд, подразделение на държавния китайски фонд Чайна инвестмънт (China Investment), както и от правителството на китайската северна провинция Хейлунцзян.

Си Цзинпин е на посещение в Москва по повод 70-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. Той е сред 30-те чуждестранни високопоставени личности, които присъстват на честванията в руската столица, но парадът на Червения площад бе пренебрегнат от западните лидери в знак на неодобрение на ролята на Москва в украинската криза.

Китайският президент покани руския си колега да присъства на 3 септември на честванията по случай 70-годишнината от победата над японския милитаризъм и края на Втората световна война.
Путин прие, като отбеляза, че двете страни са пострадали най-много през войната.

Двамата президенти приветстваха подобряващите се отношения между страни след разговорите в Кремъл и церемонията по подписване на споразуменията. По думите на китайския президент разговорите са показали, че Пекин и Москва имат еднакви виждания по много световни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *