Руската банка с най-голямо влияние ще използва изкуствен интелект.

Съобщава се, че Gigachat надминава ChatGPT и други чатботове благодарение на по-доброто си разбиране на руския език и способността си да генерира изображения – функционалност, която в момента липсва в ChatGPT.

Първоначално чатботът ще бъде достъпен само за избрана група хора, които ще го тестват. Те могат да се регистрират чрез затворен канал в Telegram.

Според главния изпълнителен директор на Sberbank, Херман Греф, Gigachat е „пробив за по-голямата вселена на руските технологии“ и може да се използва от всеки, включително студенти и изследователи, за научни цели.

Тъй като използването на ChatGPT придоби масово признание, ходът на Sberbank да се конкурира с него е логична стъпка. Банката се отличава със значителните си инвестиции в технологичния сектор през последните години, а GigaChat е най-новото допълнение към нейното технологично портфолио.

Стартирането на GigaChat отразява усилията на Sberbank да намали зависимостта си от вноса на фона на западните санкции, наложени на страната. Банката се стреми да разработи алтернатива в рамките на Русия, което става все по-важно, тъй като технологиите стават все по-важни за дейността на финансовите институции.

Нейните амбиции обаче бяха помрачени от нахлуването в Украйна и последвалите санкции от страна на Запада, което доведе до 80% спад на нетната печалба през 2022 г., след като беше изключена от системата за финансови преводи SWIFT и се оттегли от европейския пазар.

Навлизането на Sberbank в пространството на генеративния ИИ следва примера на други технологични гиганти, като Илон Мъск и Google, които вече са пуснали свои ChatGPT системи. Въвеждането на GigaChat на пазара обаче бележи значителна стъпка за внедряването на технологията на изкуствения интелект в банковия сектор.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *