Руската икономика не е само енергетика

Много често се говори, че руската икономика е преди всичко енергетика, но най-скъпите руски търговски марки не са на петролни, а на телекомуникационни компании.

Това показва ежегодния рейтинг на 40-те най-ценни руски бренда, публикуван от агенция „Interbrand“ съвместно със списание „Business week Россия“. „Interbrand“ съставя световни и местни рейтинги и никак не е лесно да попаднеш в тях. Оценката на стойността на търговската марка преминава през три етапа: финансов, маркетингов и специален анализ, които установяват доколко търговската марка е конкурентноспособна.

През тази година в класацията не са попаднали компаниите монополисти: „Газпром“, „Алроса“, РАО ЕЕС, РЖД. В списъка не са включени и авиопревозвачите и фармацевтичните компании, защото потребителите не избират брендове, а разписанието на полетите или конкретен продукт /лекарство/. Освен телекомуникациите и петролът, които и по-рано присъстваха сред десетте най-скъпи руски марки, специално внимание заслужават банките: в сравнение с миналата година те значително са повишили своя рейтинг.

В първата десетка са влезли две банки „Алфа-банк“ и „Сбербанк“. „Банковият бизнес много активно се развиваше през миналата година. „Алфа-банк“ и „Сбербанк“, мастодонтите на нашия банков бизнес и най-силните банкови брендове на страната ни, справедливо са заели 7 и 8 място след „Мегафон“, коментира консултантът на агенция „Interbrand“ Сергей Шарюков. „Рейтинг 2007 г. отразява лицето на днешна Русия. Най-ценните ни търговски марки са: телекомуникационни, пивоварни, петролни и банкови“, убеден е той.

Съвкупната стойност на 40-те най-скъпи руски бренда е нараснала в сравнение с миналата година с 23%. Но в класацията на 100-те най-ценни световни търговски марки за момента няма руски представител. Впрочем авторите на класацията смятат, че четири руски бренда все пак могат да намерят място там. Но за тази цел трябва да изпълнят две условия, заяви Шарюков. Например по стойност „Билайн“ и МТС могат да влязат сред 100-те, но на тях не им достига глобалност: компаниите трябва да получават над 30% от своите приходи извън пределите на страната и да бъдат представени на основните континенти.

От друга страна „Лукойл“ удовлетворява на практика това изискване, но не попада заради стойност. И „Балтика“, вторият пивоварен бренд на Европа, също е един от реалните претенденти за глобалния топ-100.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *