Руската фондова борса се срина след покачването на основната лихва до 17%

Тотален шок обхвана руската фондова борса след новината, че Банката на Русия вдига основния лихвен процент с колосалните 6.5 пункта до 17% годишно. Като мотив се посочват нарасналия риск от девалвация и инфлация на националната валута.

Черен понеделник се оказа вчерашния ден и за Московската борса – капитализацията на целия руски пазар на акции преди търговията е била близо 385 милиарда долара, което е под нивата на капитализация на корпорации като „Майкрософт“ и „Епъл“, посочва агенция „Блумбърг“. Най-голям спад бележат акциите на компании като „Аерофлот“, „Мечел“, АФК „Система“, „Интер РАО“, „Россетей“ и ТГК. Те поевтиняха с повече от 20 на сто.

Оказа се, че всички руски публични компании взети заедно са по-евтини от корпорации катоGoogle , Exxon Mobil и Berkshire Hathaway. В понеделник индексът РТС се срина с 10.12%, а акциите на мощни корпорации като „Роснефт“ и „Газпром“ паднаха с 3-4.4%. Срив беляза и търговията с акции на руски компании на борсите в чужбина. Депозитарните разписки на мобилната компания МТС паднаха с 16.09% на Уолстрийт, а на NASDAQ акциите на „Яндекс“ сес ринаха с 8.06%. Това прави поевтиняване с над 53-55% за една година. Mail.ru Group се обезцени на Лондонската борса с 14% за ден, което, според „Блумбърг“, е загуба на капитализация с над 63% за 12 месеца.

Друга драстична мярка, която цели да защити рублата и руската финансова система, е повишението от 1.5 на 5 милиарда долара на валутата, която ще предоставя на репо аукциони за период от 28 дни. Предвижда се подобни операции да се извършват всяка седмица в следващата 1 година.

В понеделник рублата изгуби близо 8,5% от стойността си, което е най-лошият еднодневен срив от 1999 година насам. Курсът на рублата спрямо щатския долар достигна около 64,5, а за еврото – 79 рубли. Извън официалната търговия за едно евро искаха дори повече от 80 рубли.

Днес рублата продължи да пада. Според РБК, към 15,15 часа московско време (14:15 българско) курсът на еврото на московската борса проби 100 рубли и стигна 100.74. В същия час курсът на долара прескочи 80 рубли и стигна до 80.10. Пет минути по-късно рублата възвърна част от стойността си и еврото падна до 97 рубли, а доларът – до 77.

Сривът на фондовата борса и на рублата се появи на фона на тиражираната от Централната банка прогноза за 2015 г. за развитие на руската икономика. Според най-негативните очаквания, петролът може да остане около 60 долара за барел чак до 2017 г. При този сценарий Русия влиза в продължителен цикъл на рецесия със свиване на брутния вътрешен продукт от 4,8%. Това ще доведе до намаляване на работните места, свиване на производството и размера на работните заплати, принудително изпращане на служители и работници в отпуск, коментира пред руските медии вицепрезидентът на Руския съюз на предприемачите Александър Муричев.

Линк: http://financebg.com/#!/article/16757

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *