Руснак напада инфраструктурата на САЩ с искания за откуп в крипто в размер на стотици милиони

След информация от Министерството на правосъдието от 16 май стана ясно, че Михаил Павлович Матвеев е участвал в крипто-рансъмуер схема, насочена към инфраструктурата на САЩ. Той използвал няколко псевдонима, сред които Wazawaka, m1x, Boriselcin и Uhodiransomwar.

Нападенията са били осъществени в САЩ и са засегнали различни жертви от различни сектори, включително здравеопазване и правоприлагащи органи във Вашингтон, Ню Джърси и други.

Дейността на Матвеев в областта на киберпрестъпността започнала през 2020 г. и той използвал различни варианти на рансъмуер като LockBit, Babuk и Hive. Исканите от него откупи са достигнали до $400 милиона, а той успял да открадне $200 милиона.

Помощник-главният прокурор Кенет А. Полит-младши от Наказателния отдел на Министерството на правосъдието заявил, че Матвеев е обвинен в извършването на атаки с цел получаване на откуп срещу критична инфраструктура по света, включително болници, правителствени агенции и други сектори. Тези международни престъпления изискват координиран отговор от правоприлагащите органи.

Стои известно, че руските участници често участват в атаки, включващи криптовалути. Матвеев бил свързан с други рансъмуер групи, но с безгрижното си отношение се изложил на риск.

Важно е да се подчертае, че не всички нападатели са с негативни мотиви. Един анонимен нападател наречен „Робин Худ“ откраднал средства от руските правоприлагащи органи и ги дари на Украйна.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *