Ръст на полската икономика с 7.3%

Брутният вътрешен продукт на Полша е нараснал със 7,3 процента през последното тримесечие на миналата година, съобщи Централната статистическа служба на страната (GUS) в бърза оценка.

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО ВАРШАВА 2021: СЪС САМОЛЕТ, ВЛАК, АВТОБУС, КОЛА - СЪВЕТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Показателят е с 0,2 процентни пункта по-висок от очакваното от анализаторите, съобщи държавната информационна агенция PAP, информира economynews.bg.

БВП на Полша нарасна с 5,3% през третото тримесечие на миналата година, след като се увеличи с 11,2% през второто тримесечие и се сви с 0,9% през първото тримесечие, според държавната статистическа агенция.

Величието на Полша - Краков - Варшава - Лодз – Екскурзия с автобус – Полша | Бохемия

Европейската комисия този месец повиши прогнозата си за полския икономически растеж тази година до 5,5 процента, спрямо предишна прогноза от 5,2 процента. ЕК също подобри оценката си за ръста на полския БВП миналата година, като каза, че икономиката на страната се е разраснала с 5,7 процента като цяло през 2021 г.

Президентът на Полша Анджей Дуда този месец подписа закон за бюджета на страната за 2022 г., който очаква икономиката да нарасне с 4,6% тази година. Очаква се полската статистическа служба да съобщи пълните данни за четвъртото тримесечие на 28 февруари.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *