Само в Марица: Две нови държавни банки вдигат индустрията

Две нови държавни банки вдигат родната индустрия. Едната ще се казва „Индустриалбанк” и ще кредитира високотехнологични производства, фармация и значими отрасли за националната икономика. Името на другата е „Биохран”, задачата й е да подпомага крупни инвестиции в производство на храни, биоземеделие и туризъм, но само в частта му балнео, СПА и уелнес. Това са ключовите идеи за съживяване на българския бизнес, които разработва Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация, регистрирано пред дни в Пловдив. Активисти в организацията са д-р ик. Петър Нейчев и проф. Д-р Асен Конарев.

Двете нови банки ще се захранят с капитал от международните пазари чрез облигации, гарантирани от държавата, обясниха авторите на идеята. Сега е изгодно да се теглят заеми, потвърди и проф. Кръстьо Петков. Външният дълг на страната е 17 % при разрешен таван от ЕСдо 60 на сто, категоричен е той. Така че сълзливи истории от рода на „Децата и внуците ни ще плащат, не са уместни”.

Единствената се държавна банка у нас – Българска банка за развитие, няма потенциал да обслужва големи проекти. Тя е насочена към микро и стартиращи предприятия, аргументира се Петър Нейчев.

Тезата на икономистите от Пловдив е, че 90 на сто от българския бизнес е зависим от чужди капитали. В ЕС няма друга такава страна, в която икономиката да е така зависима отвън.

банковият, застрахователният и пенсионно-осигурителния пазар да бъде доминиран в такава висока степен от чуждестранни компании, се казва в „Бялата книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.” Идеята е изданието да бъде популяризирано сред широката общественост и на правителствено ниво.

Пловдив е мястото с най-голям потенциал за реиндустриализация, като регионът притежава едно неоспоримо предимство – наличието на кадри, счита проф. Кръстьо Петков. Той посочи и един парадокс: промишлеността в България създава 24.6 на сто от БВП, което чисто статистически е едно добро ниво, но де факто ние сме една „ишлеме-икономика”, която създава много ниска добавена стойност.

= Перспективни =

Европейската комисия е посочила пет ключови научни и технологични области, в които България има реални силни позиции. Това са: нанотехнологии и нанонауки, информационни и комуникационни технологии; Биотехнологии; Хранително-вкусова промишленост, селско стопанство и рибарство.

= Лица =

Петър Нейчев бе един от създателите на фалиралата Агробизнесбанк, който заедно с още четирима банкери, сред които Христо Александров, Христо Данов и Гинко Ализотов, бяха напълно оправдани преди три години от състав на ВКС за източване на 23 милиарда лева от банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *