САЩ, Китай и Япония са най-големите световни икономики

Британският Център за икономически и делови изследвания (Centre for Economics and Business Research, CEBR) публикува рейтингите на най-големите световни и икономики и прогнозите за развитието им до 2030 година, съобщава британското издание The Independent.

Икономиката на Великобритания изпреварва Франция и заема пето място в класацията, като за това е спомогнало включването в обема на брутния вътрешен продукт на такива параметри като обема на търговията с наркотици и проституцията. Това е донесло на британската икономика 10 млрд. британски паунда за година. Франция не е включила тези параметри. Изследователският център така също предсказва, че британската икономика за пръв път от 60 години насам е в състояние да изпревари немската – най-крупната европейска икономика към момента, след 2030 година. Една от причините за това, според изследователите, е намаляващият брой на населението на Германия.
Директорът на изследователския център Дъглас МакУилямс счита, че „сега ние наблюдаваме сериозни изменения в световната икономика. Европейските страни, заради нулев ръст на стопанствата си, изостават все повече, докато в същото време азиатските страни, макар и при забавен ръст, все по-бързо догонват водещите икономики”.

Така, след три години, според прогнозите на изследователите, икономиката на Индия ще изпревари Великобритания, а след десет години се очаква бившата британска колония да излезе на трето място в целия свят.

Според анализите на икономистите, мястото на водещата икономика през следващото десетилетие ще бъде заето от Съединените щати, а през 2025 г. – с три години по-рано, отколкото се предполагаше досега, първа икономика в света ще стане Китай.

През 2030 г. шесторката на водещите икономики ще изглежда така: Китайска народна република, САЩ, Индия, Япония, Бразилия и Великобритания.
Заради спада в цените на нефта и отслабването на рублата, тази година Русия се мести от осмо на десето място в рейтинга, където, изглежда, ще остане до 2030 година.

Ето и класацията на най-големите икономики през 2014 година (в скобите е показано мястото в рейтинга една година назад):

1. САЩ (1)

2. Китайска народна република (2)

3. Япония (3)

4. Германия (4)

5. Великобритания (6)

6. Франция (5)

7. Бразилия (7)

8. Италия (9)

9. Индия (10)

10. Русия (8)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *