Световната банка: Бедността може да се върне в Източна Европа

Високите цени на храните и на енергийните носители, както и забавящият се световен икономически растеж заплашват България с ново обедняване. Това предупреждава Световната банка в свой анализ за страните от Източна Европа.
Регионът досега оставаше встрани от глобалните финансови трусове, но натрупването на негативните фактори ще забави развитието му още през тази година, предупредиха и от Международния валутен фонд в пролетния си световен икономически преглед, пише в. „Дневник“.
Най-остро промяната ще усетят бедните и социалнослабите в страните от Източна Европа, заяви пред радио „Дойче веле“ вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Шигео Кацу. Според Палома Касеро, старши икономист на банката, увеличение на цените дори само с 2-3% при сегашните нива на доходи и разходи ще се отрази рязко на жизнения стандарт в региона.
Главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Предийп Митра изтъкна, че рисковете са най-големи за държавите с валутен борд, където частното кредитиране е създало големи дисбаланси, ускорило е инфлацията и е създало опасност от прегряване на икономиката.
Източна Европа няма да се измъкне суха от кризата заради голямата зависимост на местните банки от чуждо финансиране, смятат още експертите на финансовата институция. Според Палома Касеро регионът има шансове да се справи с новите икономически предизвикателства единствено чрез повишаване на производителността. Но за да стане това, Източна Европа ще трябва да довърши структурните реформи, предупредиха анализаторите.
Проблемът с високите цени на храните е глобален и вероятно ще изтрие постигнатото досега в борбата с бедността, смятат още от Световната банка. Логично най-силно негативният ефект от скъпите храни ще се усети в развиващите се страни с ниски доходи. Анализът на банката показва, че зърното за последните три години е поскъпнало с 181%, а като цяло цените на храните са увеличени с 83 на сто. Прогнозата на банката е поевтиняването да започне от 2010 г., но котировките ще останат високи поне до 2015 г.
Инфлационни очаквания има навсякъде в световната икономика. Изпълнителният директор на френската верига за продажби на дребно „Карфур“ Хосе Дуран заяви в рамките на Световния търговски конгрес в Барселона, че цените в много страни по света растат, а дефицитът на суровини допълнително оскъпява продукцията. Няма да е изненада очакванията за инфлация всъщност да създадат такава, обясняват експерти.
Предупрежденията на Световната банка за България бяха подкрепени и от ревизираните глобални прогнози на Международния валутен фонд. Преди дни експертите му прогнозираха забавяне на ръста в брутния вътрешен продукт на глава от населението през тази година (от 6.25% за 2007 г. на 5.57% за 2008 г.). От „Икономист интелиджънс юнит“ (анализаторското звено на списание „Икономист“) очакват забавяне в ръста на разполагаемия доход на българина от 5.9% през миналата на 5.6% за тази година.
И двете институции обаче са много консервативни в прогнозите си за инфлацията, очаквайки намаление спрямо регистрираните в края на 2007 г. 12.5 на сто. Очаквания на други експерти обаче са за висок темп на нарастване на цените особено предвид сериозното поскъпване на природния газ. Това означава, че и реалният ръст на БВП на глава от населението, и този на доходите ще са по-ниски.
Засега управляващите запазват очакванията си по отношение на заложената в макрорамката на бюджета 6.9% инфлация, но ако цените на петрола и храните продължат да растат, вероятно тя ще бъде по-висока, заяви вчера финансовият министър Пламен Орешарски, цитиран от БТА. Освен това в условията на валутен борд България няма как да настигне реално европейския стандарт на живот, без да има и по-висока инфлация, припомнят анализатори.
Храните и горивата съставляват над половината от потребителската кошница и в България. Домакинствата и бизнесът вече усещат ефекта от поскъпването на хранителните стоки, което започна от лятото на 2007 г. Тогава лошите климатични условия и световните тенденции качиха инфлацията до седемгодишен връх от 8.4% на годишна база. През август двуцифрената кота вече беше надмината, а през септември надхвърли 13%.
По повечето показатели тази година се очертава по-лоша за икономиката на България, но след това постепенно ще се възстанови, показват още прогнозите на МВФ.
Противоположни са очакванията на аналитичното звено „Индъстри уоч“, което след допитване до български макроикономисти прогнозира ръстът на БВП на страната тази година да е 6.2%, колкото и през 2007 г., а догодина да се ускори леко до 6.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *